Mától új fizetőeszköz kerül forgalomba Nagy-Britanniában

Fokozatosan lecserélik a bankjegyeket Nagy-Britanniában.

2024. június 5., 10:22

Szerző:

Forgalomba kerültek a jelenlegi brit uralkodó, Károly király arcképével ellátott bankjegyek Nagy-Britanniában – számolt be róla a BBC.

A Bank of England által kibocsátott bankjegyek fokozatosan váltják majd le a régi, sérült darabokat, illetve a kereslet növekedésével egyre többet adnak ki belőlük. Ugyanakkor megjegyezték, hogy hosszabb időt is igénybe vehet, mire mindenhol elterjednek az új bankók.

Mint közölték, a vásárlások során természetesen továbbra is használhatóak a korábbi, Erzsébet királynő arcképével ellátott 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyek, ezek forgalomban maradnak.

A bankjegyek hátoldalán, értékük alapján növekvő sorrendben Sir Winston Churchill, Jane Austen, JMW Turner és Alan Turing látható – ebben nem változtattak a korábbi verziókon. Érdekesség azonban, hogy a Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott bankjegyeken más képek szerepelnek, és az uralkodó portréja egyiken sem látható.

Károly király számára nagyon fontos az új bankjegyek kibocsátása

Történelmi pillanat az új fizetőeszköz bevezetése, Károly király számára pedig személyes jelentősége is van, ugyanis Nagy-Britannia történelmében ő a második uralkodó, akinek a portréja felkerül a hivatalos fizetőeszközökre. Az első helyen a néhai Erzsébet királynő áll, de az ő arcképe is csak 1960 óta látható az angol fonton.

Mint arról a BBC beszámolt, az első bankjegyeket még 2023-ban nyomtatták ki, de hosszú átfutási időt terveztek, ugyanis ez lehetővé tette azt, hogy a készpénzt is elfogadó automatákat frissítsék, így azok most már képesek felismerni az új fizetőeszközt.

Az első bankjegyeket természetesen a hagyományokhoz híven Károly királynak adták át. A gyűjtök számára éppen ezért a legnagyobb kincset azok a bankók jelentik, amelyek a legközelebb állnak a 00001-es sorszámhoz. A bankjegyek elkészítéséhez Károly király egy 2013-as portréját használták fel, mindegyik címleten ez a kép szerepel.

Miközben új bankjegyeket bocsátottak ki, a készpénzhasználat aránya folyamatosan csökken, hiszen egyre többen fordulnak a digitális megoldások felé. A Bank of England elnöke, Andrew Bailey azonban elmondta, hogy elkötelezettek abban, hogy mindaddig biztosítsák a megfelelő mennyiségű bankjegyet, amíg a lakosság igényli azt.

(Fotóí: Daniel Leal / AFP)