Megkezdődött a választás Nagy-Britanniában, ami történelmi eredményt hozhat

Az előrehozott parlamenti választás az ellenzéki Munkáspárt elsöprő győzelmét hozhatja. 

2024. július 4., 10:45

Szerző:

Megkezdődött az előrehozott parlamenti választás az Egyesült Királyságban, a választóhelyiségek brit idő szerint 7 órától 22 óráig - közép-európai idő szerint 8 órától 23 óráig - tartanak nyitva – írja a Portfolio. A brit statisztikai hivatal (ONS) nyilvántartása szerint a választási jegyzékben hozzávetőleg 49 millió szavazásra jogosult brit állampolgár szerepel.

Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnök május 22-én jelentette be, hogy július 4-re tűzte ki a választások időpontját. A döntés meglepetést keltett még a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párton belül is, mivel az általános várakozás az volt, hogy a választásokat ősszel tartják. Az előrejelzések szerint viszont még így sem kerülheti el a kormányzó Konzervatív Párt a vereséget, inkább csak a bukás mértéke a kérdés. Az Ipsos közvélemény-kutató június végi felmérése azt mutatja, hogy az állampolgárok csupán 12 százaléka elégedett a Sunak-kormány munkájával, míg 83 százalékuk kifejezetten elégedetlen – írta a Telex

A választás óriási bukást hozhat a Konzervatív Pártnak

A Munkáspárt előnye átlagosan 20 százalékpont körüli a Konzervatívokkal szemben a választás előtti utolsó felmérésekben. Az Ipsos június 26-án publikált mérése szerint a Munkáspárt 42, a Konzervatívok 19, a Nigel Farage által vezetett Reform UK 15, a Liberális Demokraták 11, a Zöld Párt pedig 7 százalékon állt egy héttel a választás előtt. Mandátumokra átszámolva ez a Munkáspárt a mandátumok 70 százalékára, 453 képviselői helyre számíthat, a Konzervatívok ezzel szemben csupán a mandátumok 18 százalékára, 115 helyre. 

Ha a közvélemény-kutatások nem tévednek, akkor a Konzervatívok történetük messze legsúlyosabb választási vereségével néznek szembe, és a legnagyobb vereséggel, amelyet bármelyik kormány valaha is elszenvedett a brit történelemben” – fogalmazott Roger Mortimore, az Ipsos politikai elemzésért felelős igazgatója és a King's College London professzora. 

Ezek miatt veszíthet a kormánypárt

A kormány rendkívül alacsony népszerűségének okai között szerepel a koronavírus-járvány kezelése, az egyre hosszabb kórházi várólisták, az égbe szökő megélhetési költségek és az infláció. Na meg persze a brexit után beígért sikertelen igéretek, melyet az akkori miniszterelnök, Boris Johnson tett. 

A választást megelőző kampány sem sikerült túl jól a konzervatívoknak, Rishi Sunak például idő előtt hazautazott a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésről Franciaországból, hogy részt vegyen egy tévéinterjún, melynek időpontját ráadásul a miniszterelnök stábja választotta ki. Ráadásul ismét megjelent Nigel Farage a színen, és bejelentette, hogy indul a választáson, aminek hírére nagyot nőtt az általa vezetett jobboldali Reform UK párt támogatottsága, míg a konzervatívoké visszaesett.

(Képünkön a brit miniszterelnök és a Konzervatív Párt vezetője, Rishi Sunak utolsó, választás előtti kampánybeszédét tartja 2024. július 3-án a Romsey Rögbi Klubban, Hampshire-ben. Forrás: Claudia Greco / POOL / AFP)