Meglepő ital segítheti a folyadékpótlást a kánikulában

A kánikulában különösen fontos a folyadékpótlás, amiben a víz mellett a tej segíthet sokat.

2024. július 27., 12:05

Szerző:

A kánikulában rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás, amiben a vízivás mellett nem más segíthet, mint a tej a szakértők szerint – számolt be az EgészségKalauz.  A kutatók a tejet a víznél is jobb hidratálónak tartják, a benne lévő cukor, laktóz, zsír és fehérje miatt. A  tejben lévő nátrium és kálium hatására lassul a gyomorból a folyadék kiürülése, tehát hosszabb ideig hidratál. 

A tejnek ezt a hatását a The American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent kutatásban is megerősítették, ahol a sovány tej, teljes tej, kóla, diétás kóla, forró tea, jeges tea, kávé, narancslé, szénsavas és a szénsavmentes víz hatását hasonlították össze: ebben kiderült, hogy a tej víznél jobban hidratál, és hosszabb ideig is tartja meg a folyadékot. Dr. Natasha Fernando, a Medichecks orvos igazgatója szerint ez nem csak a normál tehéntejre igaz, hanem laktózmentesre is, sőt, a növényi alapú alternatívákra is. Ráadásul a szójatej elektrolitokat is tartalmaz, még inkább segítve a hidratációt.

Sokat segíthet 1-2 pohár tej a kánikulában

Természetesen nem ajánlott víz helyett csak tejet inni, mivel a tej sok kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, de naponta 1-2 pohár segítheti a  hidratáltságot, főleg nagy intenzitású edzések után. A tej mellett természetesen elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. 

A szükséges mennyiség függ az életkortól, a fizikai aktivitástól, illetve a hőmérséklettől. Azt szokták mondani, hogy télen 2 liter az az átlagos napi folyadékmennyiség, amit el kell fogyasztani, nyáron ez akár 3-6 liter között is lehet – mondta el Dr. Nagy-Grócz Gábor, a Szegedi Tudományegyetem szakembere, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánhelyettese, az Alkalmazott Orvostudományi Szakcsoport vezetője.

Idősebb korban különösen fontos a folyadékpótlás

Időskorban, a korral járó változás miatt sokkal gyakrabban lép fel kiszáradás. Ha szeretné, hogy idősebb rokona is minden nap megfelelő folyadékmennyiséghez jusson, érdemes nagyobb víztartalmú ételeket – levest, főzeléket, joghurtot – készíteni. Ha rágási-, nyelési nehézségek miatt nem tudnak megbirkózni a nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, készítse el ezeket párolva, rakott vagy töltött formában; áttörve-pürésítve mártásnak, levesnek vagy turmixnak. A hőség többlet vízveszteséggel jár, ezért figyeljen arra is, hogy a szobában mindig megfelelő hőmérséklet legyen.

(Kép forrása: Pixabay)