Ezekre a gyógyszerekre van hatással a hőség

A hőmérséklet a gyógyszerek hatékonyságát befolyásolja.

2024. július 21., 14:04

Szerző:

„Számos gyógyszer kémiai szerkezete érzékeny a hőmérsékletre” – idézte Jennifer Bourgeois gyógyszerészeti és egészségügyi szakértőt a verywellhealth.com. A Háziaptika szemléjéből az is kiderül, hogy a magas hőmérséklet különösen a gyógyszerek molekuláris szerkezetének lebomlását okozhatja, ami viszont a hatékonyság és a hatásosság csökkenéséhez vezet.

Minden gyógyszernél más az ideális hőmérséklet

Bourgeois szerint minden készítmény másképp reagálhat a változó hőmérsékletre. A tabletták megváltoztathatják a színüket, megolvadhatnak, vagy furcsa szagokat áraszthatnak, míg a krémek és gélek vizesek vagy túlságosan sűrűek lehetnek. Ezek a változások pedig befolyásolhatják a gyógyszer felszívódását a szervezetben

A legtöbb tablettás gyógyszer 20 és 25 Celsius-fok között a leghatékonyabb, mondta Bourgeois. Rövid ideig akár 15 fokos és 30 fokos hőmérsékletnek is ki lehetnek téve, de ideális esetben minden gyógyszert stabil hőmérsékleten ajánlott tartani. Az, hogy mi az ideális hőmérséklet, minden egyes gyógyszernél más.

„Egyes gyógyszereket, például az inzulint, az antibiotikumokat, a gyermekgyógyászati szuszpenziókat, az injekciós biológiai gyógyszereket, a glaukómás szemcseppeket és bizonyos orrspray-ket alacsonyabb hőmérsékleten (mínusz 1-7 fok körül) kell tartani” – mondta Dr. Maria Pino farmakológiai docens a portálnak.

Ezek a gyógyszerek tolerálják legkevésbé a hőséget

A fogamzásgátló tablettákban lévő hormonok extrém hőségben lebomolhatnak, így elveszíthetik hatékonyságukat, és nem működnek megfelelően a terhesség elleni védelemben.


A pajzsmirigyhormonok adagolási tartománya szűk, és a szélsőséges hőség a hormonok lebomlását okozhatja. A csökkent hatásfok miatt kevésbé lehetnek hatékonyak pajzsmirigyhormonpótló terápiaként.


Az epinefrin, az Epipenekben található kémiai vegyület nagyon érzékeny a magas hőmérsékletre. A hő az eszközben lévő folyékony oldatot is befolyásolhatja, ami súlyos allergiás reakció esetén zavarhatja a gyógyszer adagolását.


Az antibiotikumok érzékenyebbek a hőre, miután folyadékkal keverve szuszpenziót hoznak létre. Ha pedig ezek a gyógyszerek kevésbé hatékonyak a fertőzések kezelésében, az ahhoz vezethet, hogy több vagy erősebb antibiotikumra van szükség. Bourgeois szerint az amoxicillin, az amoxicillin/klavulanát és a cefalexin különösen érzékenyek.


A hő lebonthatja a nitroglicerint, csökkentve annak hatékonyságát. Mivel a nitroglicerint sürgősen mellkasi fájdalom kezelésére használják, a hatáserősség bármilyen csökkenése súlyos – akár halálos – következményekkel járhat.


Az elhízás elleni gyógyszerek legújabb hulláma, köztük az Ozempic és a Wegovy szintén fehérjék, és ezért érzékenyek az extrém hőre. Ha a GLP-1-eket a cukorbetegség kezelésére használják, a vércukorszint kontrollálatlanul megugorhat magas hőmérséklet esetén. A gyógyszereket fogyás céljából szedők azt tapasztalhatják, hogy kevésbé hatékonyak ezek a készítmények, ha hőségnek voltak kitéve.


Az inzulinok rendkívül érzékenyek arra, hogy extrém hőségben lebomoljanak. Az inzulinra szorulóknál az alacsonyabb hatásfok diabéteszes ketoacidózishoz (DKA), sőt diabéteszes kómához is vezethet.


Az aszpirin nemcsak akkor veszíthet hatékonyságából, ha nagy hőhatásnak van kitéve, hanem összetevőire – ecetsavra és szalicilsavra – is lebomolhat. Ha lebomlott aszpirint veszünk be, ezek a vegyületek felkavarhatják a gyomrunkat.


A hő megolvaszthatja a kúpokat, befolyásolva a gyógyszeradagolást (amely például a végbélen vagy a hüvelyen keresztül történik).

A fentiek értelmében tehát különösen fontos, hogy a betegtájékoztatókban található utasításoknak megfelelően járjunk el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)