Müller Cecília betiltott egy fájdalomcsillapítót

A Müller Cecília vezette gyógyszerhatóság felfüggesztette a vényköteles gyógyszer forgalmazását és az egészségügyi szolgáltatóktól is visszagyűjti a tablettákat.

2023. augusztus 25., 15:25

Szerző:

Felfüggesztette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egy népszerű vényköteles fájdalomcsillapító forgalmazását.

A PannonPharma Gyógyszergyártó Kft. által készített Nidol 100 milligrammos 30 darabos tabletta 2190123-as, 2200123-as és 2210123-as gyártási számú tételeinek a forgalmazását felfüggesztették és elrendelték az egészségügyi szolgáltatóktól történő visszagyűjtését is.

A felfüggesztéssel érintett gyógyszer fájdalomcsillapító hatású nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID) csoportjába tartozik. Akut fájdalom kezelésére és havi vérzések alkalmával jelentkező fájdalom csillapítására alkalmazzák.

Az NNGYK indoklása szerint a gyógyszernél minőségi hibát észleltek, úgynevezett nem megfelelő kioldódási eredményt (OOS) tapasztaltak. Az OOS eredmény az elvárt 80 százalék helyett 65 százalék volt – idézi a hatósági közleményt a napi.hu.

(Kiemelt kép: a kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én. Fotó: MTI/kormany.hu)

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.