Az új alkotmány kizárná a melegek házasságát

"A házasság férfi és nő életközössége" - ez is szerepelni fog az új alkotmány tervezetében egy, a szöveg részleteit ismerő KDNP-s politikus szerint. Ez a megfogalmazás kizárja az azonos neműek házasságát, ami várhatóan kiváltja a hazai és nemzetközi meleg szervezetek tiltakozását.

2011. március 7., 17:37

Az új alkotmány tervezete volt a téma a kormánypárti frakciók hétfő délelőtti ülésén, egyelőre azonban a képviselők sem látták a háromtagú szövegező bizottság által készített koncepciót. A bizottságot vezető Szájer József csak szóban tájékoztatta a főbb tartalmi elemekről és a szerkesztés alapelveiről a frakciót. A szöveget szerda este kapják majd meg a képviselők és a csütörtök délutáni frakcióülésen véglegesítik.

Az alkotmányozás során konfliktus alakult ki a Fidesz és a KDNP között arról, hogy miként szerepeljen benne a magzati élet védelme, és a frakcióülés után Orbán Viktor újságíróknak azt mondta: "Olyan megoldást találtunk, amellyel a KDNP óhaja is teljesül, de érvényesül a frakciók Siófokon deklarált szándéka is, miszerint nem kívánunk változtatni a jelenlegi abortusztörvényen".

Egy vezető KDNP-s politikus azt mondta, az lett a kompromisszumos megoldás, hogy az alaptörvény tervezetébe az a mondat kerül, hogy "A fogantatással kezdődő magzati élet védelmet érdemel". A KDNP eredetileg azt szerette volna, ha "magzati élet" helyett "emberi élet" szerepel, ez azonban a jogász szakértők szerint ütközött volna az abortusztilalommal.

A zárt ülésen résztvevők szerint Szájer azt mondta, hogy az alaptörvény bevezetőjét várhatóan "nemzeti hitvallás"-nak nevezik majd preambulum helyett. Az ülésről távozó Kövér László házelnök az

origo.hu-nak erről azt mondta, hogy egyelőre ez a legkevésbé kiforrott része az alaptörvény tervezetének, csak annyi biztos, hogy az aranybulláig visszatekintve hivatkozik majd a történelmi alkotmányos értékekre, illetve hogy szerepel majd benne utalás a szent koronára is.

Az ellenzéki pártoknak az alkotmány előkészítésben való részvételével kapcsolatban Kövér László azt mondta: a Fidesz és a KDNP a maga részéről "elég szélesre tárta a kapukat" és a jogi, házszabályi kereteket is megteremtette ahhoz, hogy az ellenzéki pártok visszatérjenek a folyamatba, de miután ezt elutasították, a kormánypártok "nem fognak kuncsorogni senkinek".

Az MSZP és az LMP azért utasította el a részvételt, mert a kormánypártok nem teljesítették feltételeiket, többek között azt, hogy hosszabb idő álljon rendelkezésre az alaptörvény kidolgozására, valamint hogy bocsássák népszavazásra az új alkotmányt.