A leghatékonyabb módszerek, ha a szorongás elviselhetetlenné válik

Néhány könnyen elsajátítható módszer segítségével a szorongás jelentősen csökkenthető.

2024. május 29., 16:36

Szerző:

Bizonyos esetekben mindenki megtapasztalja a félelmet és a szorongást, amely akár bénítóan is hathat. A CBT Psyhology című online lapban megjelent módszerek azonban sokat segíthetnek a kellemetlen tünetek enyhítésében.

A napi teendőkkel járó stresszt és frusztrációkat egyesek hatalmas lelki teherként élik meg, amire a fizikai és a mentális egészségükre is veszélyt jelentő viselkedéssel reagálnak: elszigetelik magukat másoktól, önzővé és erőszakossá válnak, esetleg önpusztításba kezdenek, például megvágják magukat, vagy a függőséget okozó alkoholhoz, droghoz, gyógyszerekhez, esetleg cigarettához nyúlnak.

A dialektikus viselkedésterápia (DBT) azonban olyan készségek elsajátításában nyújt támogatást, amelyek bárkinek segítenek, hogy a megküzdési technikáit hatékonyan fejlessze.

A szorongás leküzdhető

A legnehezebben elsajátítható képesség az események elfogadása. Ez azonban nélkülözhetetlen ahhoz, hogy felmérjük a helyzetet, és anélkül, hogy megítélnénk azt, képesek legyünk higgadtan reagálni. Ez nem azt jelenti, hogy mindennel egyet kell érteni vagy el kell fogadni a helyzetet, csupán azt, hogy felismerjük, mi vezetett a jelenlegi állapothoz.

A szélsőséges, önpusztító cselekedetek helyett érdemes elterelni a figyelmet a szorongást keltő történésekről. Egy jégkocka szorongatása, amíg el nem olvad, esetleg a düh levezetése egy gumiszalag vagy egy párna segítségével rengeteget számít egy stresszes szituációban.

Ha a szorongás folyamatosan fennáll, érdemes olyan tevékenységeket választani, illetve több időt tölteni olyan emberekkel, amik és akik megnyugtatnak. Egy séta a parkban, a kreatív tevékenységek, mint például a rajzolás vagy a festés, mind hasznosak lehetnek. Ugyanilyen sokat segíthet egy baráttal való beszélgetés, filmezés, esetleg közös főzés, ugyanis ezek pozitívan befolyásolják a hangulatunkat, és segítenek ellazulni.

Ez utóbbira már csak azért is nagy szükség van, mert csak így lehetségesek a tisztább gondolatok és a hatékonyabb megküzdés a nehézségekkel.

Érdemes kikísérletezni, hogy egyénileg mi a leghatásosabb: míg egyesek egy illatos gyertya vagy a zene, esetleg egy forró fürdő segítségével tudják elfelejteni a problémáikat, másoknak a háziállattal való játék vagy egy barát, esetleg családtag megölelése hozhat megnyugvást.

Bármelyik is válik be, a szakemberek azt tanácsolják, hogy soha ne hagyjuk elhatalmasodni a szorongás érzését, az első jeleknél azonnal cselekedjünk, és tegyünk meg mindent ellene.

(Fotó: Pixabay)