Tényleg magasabb a halandóság a hipochondriában szenvedő betegek körében?

A hipochondria, más néven egészségügyi szorongásos zavar egy elterjedt, de aluldiagnosztizált pszichiátriai probléma, amelyet a súlyos és progresszív fizikai rendellenességekkel kapcsolatban táplált, tartós aggodalom jellemez. Egy friss kutatás a hipochondriában szenvedő emberek halálozási kockázatát elemezte - írja a webbeteg.hu.

2024. április 8., 14:04

Szerző:

A Svédországban végzett kohorszvizsgálat 4129 olyan személy részvételével készült, akiket 1997. január 1. és 2020. december 31. között hipochondriázissal diagnosztizáltak. A vizsgálatba bevontak továbbá 41 290 hipochondriázissal nem diagnosztizált személyt. A vizsgálatban résztvevő 4129 hipochondriában szenvedő és a 41 290 demográfiai szempontból párosított, nem hipochondriás személyből 268 hipochondriás és 1761 nem hipochondriás személy hunyt el a vizsgált időszak alatt. A szociodemográfiai változókkal korrigált modellek esetében az összesített mortalitás megnövekedett arányát figyelték meg a hipochondriázisban szenvedő személyek körében a hipochondriázissal nem diagnosztizált személyekhez képest.

A kutatók a természetes és a nem természetes halálokok tekintetében egyaránt magasabb arányt állapítottak meg. A legtöbb nem természetes okból bekövetkezett haláleset öngyilkosságnak volt tulajdonítható. Az eredmények általában stabilak voltak az élethosszig tartó pszichiátriai rendellenességekre vonatkozó további kiigazításokkal szemben.

A vizsgálat azt valószínűsíti, hogy a hipochondriában nem szenvedő emberekkel szemben a hipochondriázissal diagnosztizált személyek esetében megnő a természetes, illetve nem természetes okokból bekövetkező halálozás kockázata, különös tekintettel az öngyilkosságra - írja a lap.

Ez lehet az oka annak, hogy depressziós és szorong

A megfelelési kényszer, vagyis saját igényeink és vágyaink figyelmen kívül hagyása egy idő után tarthatatlanná válik és depresszióhoz is vezethet – derül ki a Jazzy Business Class műsorából.

A túlzott megfelelési kényszer a depresszió egyik kiváltó oka lehet, hiszen aki állandóan másoknak akar megfelelni az folyamatosan szorong – derül ki a Jazyy Business Class műsorából. A túlzott megfelelési kényszer is a gyerekkorból gyökerezik, ezért gyakran hosszú időt igényel a gyógyulás. „Az állandóan szorongó emberek a munkahelyen a kiégés jeleit mutatják” – meséli Mikó Krisztina életvezetési tanácsadó, aki hozzáteszi, hogy a ezek az emberek a párkapcsolatban is kiégnek, hiszen folyamatosan megakarnak felelni a másik félnek. A saját igényeink és vágyaink figyelmen kívül hagyása egy idő után tarthatatlanná válik és depresszióhoz is vezethet.

(Kiemelt kép: Jerome Leblois / Hans Lucas / Hans Lucas az AFP-n keresztül)

Az egy időben megjelenő rák nem ritka jelenség, 20 betegből 1 érintett. Az számít két különböző tumornak, amely legfeljebb hat hónap eltéréssel jelenik meg két különálló daganat a szervezetben. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

2024. május 1., 10:37

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.