Ez lehet az oka annak, hogy depressziós és szorong 

A megfelelési kényszer, vagyis saját igényeink és vágyaink figyelmen kívül hagyása egy idő után tarthatatlanná válik és depresszióhoz is vezethet – derül ki a Jazzy Business Class műsorából. 

2024. április 4., 14:17

Szerző:

A túlzott megfelelési kényszer a depresszió egyik kiváltó oka lehet, hiszen aki állandóan másoknak akar megfelelni az folyamatosan szorong – derül ki a Jazyy Business Class műsorából. A túlzott megfelelési kényszer is a gyerekkorból gyökerezik, ezért gyakran hosszú időt igényel a gyógyulás. „Az állandóan szorongó emberek a munkahelyen a kiégés jeleit mutatják” – meséli Mikó Krisztina életvezetési tanácsadó, aki hozzáteszi, hogy a ezek az emberek a párkapcsolatban is kiégnek, hiszen folyamatosan megakarnak felelni a másik félnek. A saját igényeink és vágyaink figyelmen kívül hagyása egy idő után tarthatatlanná válik és depresszióhoz is vezethet. 

A megfelelésnek van ugyanakkor egy egészséges határa, hangsúlyozza a műsorban Mikó Krisztina. Azt mondja, hogy a baj akkor van amikor állandó a kimerültség, a szégyenérzetet, a depressziót, a szorongás, és akkor is, ha valaki akkor is meg akar felelni mások elvárásának, ha az nem egyezik a saját értékrendjével, meggyőződésével. 

A feltételhez kötött szeretet lehet kiváltó oka a megfelelési kényszernek és a depressziónak 

Mikó Krisztina  életvezetési tanácsadó azt mondja, hogy „arra vezethető vissza, hogy a szülőktől egy kisgyerek kora éveiben nem kapja meg azt a feltétel nélküli szeretetet, amit egyébként minden gyerek megérdemelne. Tehát a szeretet feltételhez van kötve. Ha csendben vagy, ha jó vagy ”. A szakember azt mondja, így a gyerek megtanulja, hogy neki azért dolgoznia kell, hogy a szülei szeressék, hogy a szülei kedvére tegyen, és elkezd folyamatosan alkalmazkodni. „Na, ebből a gyerkőcből, biztos, hogy felnőtt korára, egy megfelelési kényszerekkel élő ember lesz, aki, hát mondjuk ki, megtanulta  kis korában monitorozni a környezetét, a szülőket. Most ez jó, most akkor szeretsz? És aki így nő föl, az tökéletesen tudja majd későbbiekben is monitorozni a környezetét, folyamatosan megpróbálja előbb-utóbb kitalálni, hogy mások mit várnak el tőle. Egyébként nem feltétlen várják el tőle, de ő agyal rajta, kitalálja, megpróbál megfelelni” – mondja az életvezetési tanácsadó. 

A szakember arról is beszél, hogy ez óriási energiát vesz el és nem marad ereje önmagára az ilyen típusú embernek. Így a saját igényeit sem fogja tudni képviselni, de az esetek többségében fel sem fogja tudni ismerni. Mikó Krisztina arról mesél, hogy klienseivel az önismeretet elmélyítésén, az önmagunkban való hit megerősítésén dolgoznak. Az életvezetési tanácsadó felhívja a figyelmet arra is, hogy a változáshoz támogató környezetre és a határok meghúzására is szükség van. 

A teljes műsor itt hallgatható meg: 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

11:14

Az egy időben megjelenő rák nem ritka jelenség, 20 betegből 1 érintett. Az számít két különböző tumornak, amely legfeljebb hat hónap eltéréssel jelenik meg két különálló daganat a szervezetben. Még gyakoribb, hogy a két különböző rákos megbetegedés különböző időpontokban fordul elő – vagyis egy második rák több mint 6 hónappal az első után. Ez 5-ből 1 rákos betegnél fordul elő.

10:37

Kibújt a földből a menta és a citromfű. Ideje, hogy az asztalra is kerüljenek. A zsenge tavaszi borsó nem csak levesként vagy főzelékként ínycsiklandozó, hanem fasírtként is olyan íz olvad a szánkban, hogy aki megkóstolta, nem fogja tudni abbahagyni a borsófasírt tunkolását a citromfüves mártogatósba.