Nem vízió: az anorexiát és még sok minden mást is meggyógyíthat egy eddig drogként használt szer

A varázsgombában található pszilocibin olyan betegségek kezelésében lehet a segítségünkre mint a depresszió, a kóros anorexia, szorongás, alkoholfüggőség, színlátási zavarok, vagy a szívbetegségek.

2023. július 25., 16:36

Szerző:

Valóban varázslatos tulajdonságát fedezte fel az orvostudomány a meszkalin és más, drogként, bódítószerként használt, úgynevezett varázsgombák fő hatóanyagának, a pszilocibinnek. A Qubit arról ír, hogy a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kampuszán a kutatók kis létszámú kísérletekben mutatták ki a kémiai hatóanyag gyógyhatását: tíz anorexiában szenvedő nőnek adtka egyenként 25-25 miligram pszilocibint kontrollált kísérlet keretében. A változás a kutatók szerint már heteken belül jelentkezett.

A súlyukhoz és testalkatukhoz fűződő szorongás a kísérletben résztvevők 90 százaléka pedig a kezelés után optimistábban ítélte meg saját magát mint előtte. A San Diego-i Egyetem kutatói azt is hozzátették, pozitív eredményeik összhangban vannak két előző, kontrollált kísérlet eredményeivel is.

Ez annál is jobb hír, mert mint a Qubit cikkének alapjául szolgáló New Scientist riportjában Yoel Golbert, az izraeli Sheba Medical Center szakértője elmondta, az anorexiás táplálkozási zavar jelenleg használt kezelései közül egy sem igazán hatásos, vagy eredményes, legalábbis nem annyira mint a pszilocibines.

Korábban már az is kiderült, hogy a vegyület remekül használható a depresszió, szív- és érrendszeri megbetegedések, alkoholizmus, vagy színlátási zavarok esetén is.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: VICTOR de SCHWANBERG / SCIENCE PHO / VSC / Science Photo Library via AFP)