Egyetlen adag varázsgomba terápiával kombinálva enyhítheti a súlyos depressziót

A Compass Pathways a pszilocibin – azaz a varázsgomba – terápiás felhasználását vizsgáló nagyszabású kutatása során a terápiarezisztens depresszióban szenvedők 30 százalékánál tapasztaltak javulást. 

2022. november 3., 12:11

Szerző:

Kiemelkedő eredményekről számolt be a Compass Pathways nevű kutatócég, miután Európa és Észak-Amerika 22 helyszínén végezte el a hallucinogén gombák hatóanyaga, a pszilocibin varázsgomba gyógyító hatásának eddigi legnagyobb klinikai vizsgálatát – szemlézte a The Guardian cikkét a Qubit

Az első nagyszabású kutatás, mely bizonyítja a pszilocibin terápiás felhasználásának hatékonyságát

A súlyos depresszióban szenvedők közel egyharmadánál mértek gyors állapotjavulást, miután bevettek egy adag pszilocibint (25 mg), és terápiás foglalkozásokon vettek részt. A foglalkozások során igyekeztek azonosítani a depresszió okait és lehetséges megoldásait. 

A kutatók megállapították, hogy „most már nagymintás kutatás is igazolja, hogy a varázsgombában található pszichedelikus vegyület segíthet enyhíteni a súlyos mentális zavarokat, ha a gyógyszeres kezelést pszichoterápiával kombinálják – még olyan alanyoknál is, akik próbálkoztak a forgalomban lévő antidepresszáns szerekkel, de azok nem használtak.”

A súlyos depresszióban szenvedőkön is segíthet a varázsgomba

Becslések szerint világszerte nagyjából 100 millióan szenvednek olyan súlyos depressziós zavarban, amely legalább két antidepresszánssal végzett kezeléssel sem javult. Az érintettek fele képtelen akár a napi rutinfeladatok elvégzésére is – az ilyen típusú betegeknél a tesztalanyok 30 százalékánál észleltek javulást a pszilocibinnel végzett terápia klinikai vizsgálata során. 

David Nutt, az Imperial College London kutatója a Guardiannek azt nyilatkozta, hogy a pszilocibin a pácienseknél megszakítja a rumináció negatív ciklusait, és ezzel gyakorlatilag újraindítja az agyat. A részt vevők egyfajta éber álomként írták le a terápiás kezeléseket, mely még azelőtt elmúlt, hogy hazaértek volna, mégis, az agy különböző régiói között megnövekedett kapcsolódások még néhány héttel később is fennmaradtak, lehetővé téve, hogy a páciensek agya nyitottabbá váljon a terápiára, és tartósabb javulást érjenek el a gyógyszeres kezelést követő foglalkozások során. 

„A 3. fázisú klinikai vizsgálatot, amelyben a pszilocibin két különböző dózisának hatásait tesztelik, még idén megkezdik” – zárta a cikket a Qubit.

(Kiemelt képünk illusztráció. VICTOR HABBICK VISIONS / SCIENCE P / VHB / Science Photo Library via AFP)

Tegnap 16:27

Feloszlatták a ChatGPT tulajdonosa, az OpenAI által tavaly bejelentett Superalignment csapatot, mely a nálunk sokkal okosabb AI-rendszerek irányítására és ellenőrzésére irányuló tudományos és technikai áttörésekre összpontosított.

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.