Az emberek ezt mindig elfelejtik, pedig bőrrákot okozhat

A bőrgyógyászok a közösségi médiában figyelmeztetnek arra, hogy sokan elfelejtenek fényvédő kenni négy olyan kulcsfontoságú testrészre, ahol magasabb a bőrrák kialakulásána az esélye. 

2024. július 29., 15:24

Szerző:

Az utóbbi időben hatalmas figyelem fordult a fényvédelem fontossága felé, ám arról csak kevés szó esik, hogy az arcon túl a test egyéb területeit is óvni kell a bőrrák elkerülése érdekében. Főleg azokat, amelyeket a mindennapokban is, akár az utcán sétálva fokozottan érhet napfény. Ilyen terület például a fül, a nyak és a kézfej, valamint a fejbőr is, ahol ugyanolyan fontos lenne a fényvédő alkalmazása. 

Az arcon túl 

Dr. Neera Nathan, a Harvardon képzett bőrráksebész a TikTokon osztott meg egy felvételt, melyen elmondta, naponta távolít el rákos megbetegedéseket ezekről a terüeltekről. A szakember azt mondja, a legtöbb ember már tudja, hogy fényvédőt kell kennie az arcára, azonban a többi területről rendre megfeledkeznek. Mindezt Dr. David Kim, New York-i bőrgyógyász is megerősítte, aki elmondta, rendszeresen talált bőrrákot szabadtéri sportolók fülén, akik fényvédő nélkül edzettek – írja az ELLE a Daily Mail cikke alapján. 

Nagyon sok a bőrrákos

Mindez egyébként azért igazán sokkoló, mert a Worldwide Cancer Research szerint a bőrrák több mint 80 százalékát a napsugárzás okozza. A bőrráknak alapvetően három fő fajtája ismert, a bazálsejtes karcinóma, a laphámsejtes karcinóma, valamint a melanóma. Mindhárom súlyos és akár halálos kimenetelű is lehet, ám a bőrrák általában sikeresen kezelhető műtéttel, amennyiben időben felfedezik. Sokszor azonban az emberek figyelmen kívül hagyják a korai tüneteket, ami miatt a becslések szerint a bőrrák napi szinten legalább 20 amerikai halálát okozza. Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint.  2024-ben több mint 8000 ember halt meg a bőrrák következtében. 

A korai felismerés 

A szakértők éppen ezér hívják fel rendszeresen a figyelmet a korai felismerés fontosságára. Mint mondják minden olyan esetben érdemes orvoshoz fordulni, amikor szokatlan dolgot fedez fel valaki a testén. A Cleveland Clinic szerint a bőrrák gyakori tünetei közé tartozik például az elszineződött bőrfelület, a viszkető vagy vérző volt, de szintén aggodalomra adhat okot egy olyan seb, ami nem akar elmúlni. Persze ezek nem minden esetben jelentik a legrosszabbat, ám mégis nagyon fontos szakorvoshoz fordulni, hiszen ezek a tünetek akkor is valamiféle egészségügyi elváltozást jeleznek. 

Megelőzés 

Persze a legjobb a megelőzés lenne, éppen ezért Dr. Nathan azt mondja, ha valaki kimegy a napra, körültekintően járjon el a fényvédelem során. Az arc, a fül és a nyak területeit alaposan kenje be fényvédővel, amiből jusson a kézfejére is. A fejbőrét pedig kalap bevetésével óvhatja meg a nap káros sugaraitól. Ha a kalap nem opció, akkor jó hír, hogy most már spray formátumban is elérhetők a fényvédők, így a fejbőr védelme is hamar megoldható. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)