Egyre többen gyógyulnak fel a rákból, nő a túlélés esélye

Európában már 12 millió gyógyult rákbeteg van, akik a diagnózist követő ötödik év után is él.

2024. március 3., 11:10

Szerző:

Az Európai Unió európai rákellenes programja és az európai rákellenes misszió kiemelt egészségügyi problémaként kezeli az onkológiát és a programok egyik kiemelt célja, hogy 2025-ig minden európai uniós országban létrejöjjön legalább egy mindenre kiterjedő, úgynevezett komprehenzív onkológiai központ. A közlemény szerint Magyarország ezen a területen a kelet- és közép-európai régióban mintaként szolgál, hiszen régiónk első komprehenzív onkológiai központja 2008 óta az Országos Onkológiai Intézet. Mint írták: az Országos Onkológiai Intézetnek továbbra is fontos célja, hogy 2030-ig együtt tíz százalékkal csökkenjen a daganatos betegségek okozta halálesetek száma.

Európában már 12 millióan élték túl


A Magyar Rákellenes Liga a február 4-ei rák világnaphoz kapcsolódóan közleményében azt írta: az egyre hatékonyabb diagnosztikai eszközöknek és folyamatosan fejlődő kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több ember él túl azt követően, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála. A daganatos betegek mintegy kétharmada több mint öt évig él a diagnózis felállítását követően, és már több mint 12 millió ráktúlélő van Európában. Mint azt hangsúlyozták: a korai stádiumban felfedezett ráktípusoknál jellemzően sokkal kisebb a kiújulás esélye, tehát a szűrővizsgálatokon történő megjelenés nemcsak a közvetlen betegségkilátásokra van hatással, hanem hosszabb távon is kedvezően befolyásolja az érintett beteg túlélését, életminőségét.

Jelentős pszichés problémákkal küzdenek a ráktúlélők

A betegséget kísérő lelki tényezők is komoly kihívást jelentenek: a ráktúlélők legalább negyven százaléka ugyanis jelentős pszichés problémákat tapasztal, amelyek gyakran súlyosbítják a fizikai állapotot. Mindeközben ezeket az aggodalmakat gyakran aluldiagnosztizálják és alulkezelik. A betegszervezetek ebben is hatékonyan segíthetnek az érintetteknek: a Magyar Rákellenes Liga 15 éve alapította a Túlélők klubját, és országszerte nyolcvan olyan klub működik, ahol a betegséget túlélők speciális egészségértés-oktatáshoz juthatnak, emellett az egészséges életmódot, a lelki egészséget támogató programokon vehetnek részt sorstársi közösségben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.