Rákkal diagnosztizálták? Akkor ezt mindenképpen tudnia kell

A rák megjelenése és a felfedezése között sokszor évek telnek el, ezért ha megkapjuk a diagnózist, legtöbbször van még idő gondosan megtervezni a kezelést.

2024. március 1., 15:26

Szerző:

A rák napjaink egyik leggyakoribb halálos betegsége. Mindenki másképp reagál, amikor azt hallja az orvostól, hogy rákot diagnosztizáltak a szervezetében. A legtöbben megdöbbennek, megijednek és arra a kérdésre várnak választ, hogy mi fog történni velük. Dr. Ranjana Srivastava ausztrál onkológus Szóval ez rák: most mi lesz? (So It's Cancer: Now What?) című könyvében osztja meg tapasztalatait és tudását arról, hogy mit tegyenek azok, akiknél kimutatták a tumort, és a kezelésre várnak vagy már meg is kezdődött a terápia.

A könyvben a szerző azoknak a tapasztalatait használja fel, akik már átestek a rákon, és olyan tanácsokat is ad, amelyek a betegségben szenvedőknek talán eszébe sem jutott volna, de valójában sokat számítanak.

A rák sok esetben túlélhető

A szakértő elsősorban azt tartja fontosnak, hogy az érintettek kérjenek teljes őszinteséget a kezelőorvosaiktól, illetve az egészségükkel foglalkozó más specialistáktól. Srivastana arra is felhívja a figyelmet, hogy a pánikot el kell kerülni. A korai stádiumú rák diagnózisa esetén ugyanis meglehetősen jók a prognózisok, ami a betegek számára lehetővé teszi, hogy a megfelelő kezelés után normális életet éljenek.

A mellrák különböző típusai, amelyeket mammográfiával észlelnek, általában kicsik és jó eséllyel operálhatóak. A bélrák esetében pedig a különböző vizsgálati, szűrési eljárások fejlődésével a halálesetek száma csökkenthető.

Talán csak kevesen tudják, de valójában számos más betegség, például szív-, és veseproblémák esetén a pácienseknek rosszabbak a kilátásaik, mint amikor rákkal diagnosztizálnak valakit. Ráadásul a rák túlélési rátái folyamatosan javulnak: az aktuálisan, tehát jelen pillanatban rákkal diagnosztizáltak 65 százaléka számíthat arra, hogy öt éven túl is élni fog.

A diagnózis esetén fontos tanács, hogy a háziorvosunkkal való kapcsolatot újra fel kell vennünk. A jó háziorvos nemcsak meghallgatja a beteg panaszait, hanem megfelelő specialistákhoz irányítja, fontos tesztvizsgálatokat végeztethet el. A háziorvos maga, illetve egy kórház irányíthatja a beteget olyan specialistához, aki rákos betegségekkel foglalkozik, azaz onkológushoz.

A rák nem egyik napról a másikra alakul ki

Bármilyen váratlan is a diagnózis, fontos tudni, hogy a rák nem egyik napról a másikra fejlődik ki, hanem sokszor hosszú évek alatt. Így a kezelés átgondolására mindenképpen van idő. Először is fontos a megfelelő onkológus kiválasztása. A betegeknek meg kell fontolniuk, hogy mit változtatnak meg az életükben, milyen új prioritásokat vezetnek be, de nem kell szorongani amiatt, ha nem másnap kezdődik a kezelés.

Amikor azt mondjuk, hogy érdemes a legjobb orvost kiválasztani, akkor nem csak a megszerzett tapasztalatot kell alapul venni. Vannak betegek, akik azt szeretik, hogy az orvos pontosan előírja, hogy mit tegyenek, de a lelki problémáikkal máshová fordulnak. Mások viszont azt szeretnék, ha az orvos mindennel foglalkozna, azaz holisztikusan állna a beteg problémáihoz. Egyesek minden döntést az orvosra bíznak, mások az együttműködőbb megközelítésekre számítanak – állítja a könyv szerzője.

Lényeges, hogy az orvos le is írja, amit mond. Előfordulhat, hogy a sokkhatás miatt nem halljuk meg a szavait, de ha van róla papír, otthon újra elővehetjük és elolvashatjuk.

Dr. Srivastava mindezen túl fontosnak tartja a partnerek, hozzátartozók és barátok segítségét is. A rákbetegeken sokszor eluralkodhat az elhagyatottság érzése, ezért ha valaki nem hagyja egyedül a pácienst, már azzal is nagyon sokat segíthet neki. Ilyenkor az is nagy segítség, hogy például kocsival elviszik a beteget, aki így nem egyedül üldögél a váróteremben vagy nem egyedül megy a kezelésekre.

(Kiemelt kép forrása: SHVETS production/ Pexels)

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.