Kidobja, pedig tele van vitaminnal! Ezt évekig rosszul csinálta!

Sokan egyszerűen kidobják az egyik fontos organikus forrást, ami tele van vitaminnal.

2025. március 11., 12:14

Szerző:

A gyümölcsök és zöldségek héja gyakran gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Az alábbiakban áttekintjük, mely héjak fogyaszthatók biztonságosan, és milyen vitaminokat tartalmaznak – hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

Vitaminban gazdag zöldség-és gyömölcshéjak, amiket kár kidobni

Mielőtt a gyümölcsök és zöldségek héját fogyasztjuk, alaposan mossuk meg őket, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a növényvédő szerek maradványait. A bio termesztésű termékek héja általában kevesebb vegyi anyagot tartalmaz, így ezek fogyasztása előnyösebb lehet.

Répa héja

A sárgarépa héja jelentős mennyiségű A-vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen a jó látáshoz és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Emellett a héjban található rostok segítik az emésztést és hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez.​

Alma héja

Az alma héja gazdag C-vitaminban, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, támogatja az immunrendszert és elősegíti a sebgyógyulást. Ezenkívül az alma héjában található pektin nevű rost segíti az emésztést és hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.​

Kivi héja

Bár a kivi héja kissé szokatlan lehet fogyasztásra, ehető és jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaz, amely fontos szerepet játszik a bőr egészségének megőrzésében és antioxidáns védelmet nyújt. A kivi héjában található rostok szintén elősegítik az emésztést.​

Krumpli héja

A burgonya héja B-vitaminokban gazdag, különösen B6-vitaminban, amely támogatja az idegrendszer működését és részt vesz a fehérje-anyagcserében. Emellett a héjban található kálium hozzájárul a vérnyomás szabályozásához.

Bár elsőre bizarrnak tűnik a krumpli héjának elfogyasztása, és igen távol áll a magyar konyhához szokott gyomortól, érdemes kipróbálni azt az egészséges snacket, amit a burgonya héjárból lehet elkészíteni. A burgonya-héj chips elkészítéséhez mossa meg a héjat, majd papírtörlővel szárítsa meg. Tegye egy tálba, locsolja meg olajjal, és szórjon rá fűszereket (például sót, fokhagymaport). Tegye sütőpapírra, és süsse 200°C-on kb. 15 percig, amíg aranybarnára és ropogósra sül.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)