Még a vérkeringést is javítja ez a zöldség, sokan mégis kerülik a használatát
Gyakran előfordul, hogy egy-egy zöldség mellőzötté válik valamilyen okból, pedig nem csak a vitamintartalmuk miatt hasznos a fogyasztásuk.
Annak ellenére, hogy hozzátartoznak az egészséges táplálkozáshoz, és akár még fűszerként is alkalmazhatóak, akad néhány zöldség, amelyet sokan inkább nem használnak a főzés során, és már formában sem fogyasztják azokat. Ezek közé tartozik a fokhagyma is, amelyet egyesek nagyon is kedvelnek, mások azonban minden fogásból kihagyják, pedig fogyasztásának rengeteg egészségügyi előnye van – mutatott rá a Cleveland Clinic.
Számos formában használható, hiszen nyersen, sütve és főzve is rengeteg receptben szerepel az alapanyagok között, de fűszersó formájában is alkalmazható bizonyos ételekhez. Akik mellőzik, arra hivatkoznak, hogy rendkívül erős ízét nem kedvelik, hasonlóan erős szaga miatt pedig kellemetlennek találják a fogyasztását. A mennyiségét illetően valóban érdemes körültekintően eljárni, egyszerre nem érdemes belőle sokat fogyasztani, ám rengeteg fogás remek kiegészítője lehet.
A kulináris élvezeteken kívül az is említésre méltó, hogy a fokhagyma számos betegség esetén, valamint azok megelőzésében is sokat segíthet.
A fokhagyma az egyik leghasznosabb zöldség, ha az egészségről van szó
Felhasználási formájától függetlenül érdemes tudni, hogy az immunrendszer erősítésében és a szervezet egészségének fenntartásában rendkívül hatékony. Akár súlyos betegségek megelőzését is elősegíti, amelyet kutatások is bizonyítanak. Egy 41 ezer főt számláló, átfogó tanulmány szerint, amelyben 55 és 69 év közötti személyeket vizsgáltak, a vastagbélrák kialakulásának kockázata 35 százalékkal csökkent azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak fokhagymát, illetve gyümölcsöket.
Gyógynövényként is gyakran alkalmazzák a mai napig, hiszen már a népi gyógyászatban is megjelent, mint az ízületi problémák kezelésére alkalmas szer. Remek gyulladáscsökkentő, a fokhagymaolaj kivonatát többféle krém is tartalmazza, amelyeket mozgásszervi problémák esetén alkalmaznak.
A szív- és érrendszeri betegséggel küzdőknek is ajánlott a fokhagyma fogyasztása. Serkenti a vérkeringést és tágítja az ereket, így vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal is bír. Mivel a szívet érintő kórállapotok népbetegségnek számítanak, sokak számára lehet hasznos, ha a fokhagymát beépítik az étrendjükbe.
Antibakteriális hatása sem elhanyagolható, amely belsőleg is rendkívül hatásos: a fokhagyma bizonyos bőrbetegségek esetén is alkalmazható, a benne található olajok akár még a pattanásos bőr kezelésében is hasznosak lehetnek.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)