Egy gyakran használt zöldség enyhítheti a bélbántalmakat
Néhány zöldség nem csak a vitamintartalma miatt fontos élelmiszer.
A mindennapok során bárkinél kialakulhatnak kellemetlen egészségügyi tünetek, amelyek miatt egyszerűen nem érzi jól magát a bőrében az adott személy. A hosszabb ideig fennálló problémák esetén természetesen egy teljes körű kivizsgálásra van szükség, azonban az átmeneti kellemetlenségek esetén sokat segíthet akár egy-egy jól ismert zöldség elfogyasztása is – hívta fel a figyelmet a BBC Good Food.
A legtöbben bele sem gondolnak abba, hogy a számos étel alapanyagaként használt fűszerek és zöldségek mennyire hasznosak az emberi szervezet számára. A vitaminok jelentőségét talán nem kell hangsúlyozni, azzal azonban már kevesen vannak tisztában, hogy például melyik zöldség vagy gyümölcs milyen jótékony tulajdonságokkal rendelkezik.
Meglepő lehet, de esetenként éppen azok a zöldségek vagy fűszerek lehetnek a legértékesebbek, amelyeket viszonylag gyakran, ám nem tudatosan használunk. A 168.hu is írt arról, hogy például a gyógynövényként és fűszerként is használt kakukkfű mennyire fontos lehet a szívbetegek számára. Ám nem ez az egyetlen növény, illetve egészségügyi probléma, amelyről érdemes szót ejteni.
A gyomorproblémákon is enyhíthet ez a zöldség
A fehérrépa, vagy más néven pasztinák nagyon gyakran kerül bele levesekbe vagy a kisbabáknak szánt pürékbe, mivel édes íze és lágy állaga miatt sokan kedvelik, és még a kicsik tetszését is könnyedén elnyeri.
A fogyókúrázók körében már régóta kedvelt zöldségnek számít, mivel növeli a jóllakottság-érzetet, ami egy diéta alatt különösen hasznos lehet a hatékonyság szempontjából. Emellett magas rosttartalma miatt is jótékony hatást gyakorol az emésztésre, ami szintén nagyon fontos a fogyókúra szempontjából.
Azonban nemcsak akkor érdemes nagyobb mennyiséget fogyasztani ebből a hasznos gyökérzöldségből, ha valaki fogyni szeretne. Többféle rostot is tartalmaz, amelyek azon túl, hogy hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, számos bélrendszeri probléma, például a puffadás vagy a gyomorégés ellen is bevethetőek. Ha felborul az egyensúly a gyomorban, a fehérrépa hozzájárul ahhoz, hogy az emésztés helyreálljon, így akár bélfertőzéseket követően is hatékony lehet.
Télen különösen fontos a fogyasztása, ugyanis a fehérrépa tele van A-, illetve C-vitaminnal, amelyek az immunrendszer megfelelő működésében is fontos szerepet játszanak. Mindez egyúttal attól is megóvhat, hogy a télen is gyakran előforduló, gyomorbántalmakat okozó fertőzések megbetegítsenek.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)