Ezt sokan nem tudják: ez a filléres zöldség a legjobb méregtelenítő ősszel is
Egész évben érdemes fogyasztani, de ősszel különösen hasznos lehet ez a zöldség.
Manapság már egyértelmű, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából. Ősszel különösen fontos az egészségmegőrzés érdekében, és bár sokan nem tudják, de létezik egy zöldség, ami ilyenkor nagyon hasznos lehet, ez pedig nem más, mint a retek – hívta fel a figyelmet a Health.com.
Bár alapvetően áprilisban és májusban van szezonja, a hónapos retket sokan kedvelik is zsenge íze miatt, de egész évben kapható, és ősszel is támogatja a szervezet ellenállóképességét. A gyerekek ugyan nehezen barátkoznak meg vele, mivel kissé csípős az illata és az íze is, amit egy, a hagymáéval rokon illóolajnak köszönhet. Érdemes egyéb zöldségekkel együtt fogyasztani, jól harmonizál sok más élelmiszerrel is. A reggeli részét is képezheti, ugyanis a szendvicsek alapanyagai között jól megfér: akár egy szelet felvágott, akár egy kis torma vagy saláta mellé finom kiegészítő zöldség.
Többféle fajtája is létezik, de a klasszikus, élénk pirosas hónapos retek a legelterjedtebb, amit mindenkinek érdemes beépítenie a táplálkozásába.
A retek így járul hozzá az egészségmegőrzéshez
A legfrissebb kutatások megállapították, hogy a retek rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni a gyulladások kialakulását, a sejtek öregedését és az ellenállóképességet is növelik. A retek esetében valójában a növény gyökerét fogyasztjuk el, ami tele van olyan antioxidánsokkal, amelyek védelmet nyújthatnak számos daganatos betegséggel szemben is.
A retek olyan kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, amelyek szintén csökkentik a gyulladások kialakulását, és a rákos sejtek növekedését is akadályozzák. Ebben egyébként hasonlít a mustárra, amellyel akár együtt is fogyasztható.
A diétázók számára is remek alternatíva lehet, hiszen ha az a cél, hogy kevesebb kalória kerüljön be a szervezetbe, mint amennyit eléget, ebben a retek hasznos segítség lesz. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően bátran fogyasztható akár nassolnivalóként is, és még a rostpótlásban is segít. A kutatások szerint a retek pozitív hatást gyakorol a cukorbetegekre is, mivel segít alacsonyan tartani a vércukorszintet.
A retek nagy mennyiségben tartalmaz számos vitamint is, például vasat, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, valamint foszfort. A szervezet méregtelenítésében nagyon fontos szerepet játszik, amire az év bármely szakában nagy szükség van. Magas rosttartalma az egészséges emésztéshez is hozzájárul, a bél optimális működése pedig a tápanyagok felszívódását is elősegíti.
A retek az olcsóbban hozzáférhető zöldségek közé tartozik, így érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, már csak azért is, mert nem igényel sem sütést, sem főzést, nyersen is azonnal fogyasztható.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)