Így tárolja télire a zöldséget, hogy ne betegedjen meg tőle

Az ősz a betakarítás ideje, sokan a zöldségeket, gyümölcsöket már télire rakják el. Mutatjuk, hogy milyen szabályokat kell betartani, hogy a termény sokáig megőrizze frissességét, illetve hogy elkerüljük az egészségügyi kockázatokat is.

2024. október 21., 11:19

Szerző:

Ősszel megtelnek a pincék, kamrák a frissen betakarított zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ahhoz azonban, hogy egész télen élvezhessük a betakarított zöldség és gyümölcs aromáját, gondosan kell tárolnunk azokat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Facebookon tette közzé, hogy melyek azok a szabályok, amiket mindenképpen be kell tartanunk ahhoz, hogy elkerüljük az egészségügyi kockázatokat.

Betegséget okozhat, ha rosszul térolja a zöldséget és gyümölcsöt

A nem megfelelően tárolt zöldség és gyümölcs kedvez a penészgombák és baktériumok elszaporodásának. A Nébih öt pontban foglalta össze, hogy mire érdemes figylni a  termények tárolásánál.

  • Hőmérséklet és páratartalom szabályozása: a burgonya, hagyma, tök és alma különböző hőmérsékletet és páratartalmat igényel a hosszú távú tároláshoz.
  • Megfelelő szellőzés: a zöldségek és gyümölcsök könnyen befülledhetnek zárt helyeken.
  • Fertőtlenítés és tisztítás: a tárolók alapos fertőtlenítése segít elkerülni a fertőzések terjedését.
  • Elsőként be, elsőként ki elv: a legrégebbi élelmiszereket használd fel először, hogy elkerüld a megromlott ételek tárolását.
  • Rendszeres ellenőrzés: ellenőrizd a tárolt élelmiszereket, hogy időben eltávolíthasd azokat, amelyek romlásnak indultak.

Ez az ideális hőmérséklet és páratartalom a zöldségek tárolására

Az Agrofórum szerint a megfelelő tárolási hőmérséklet a téli tök, a sütőtök és az édesburgonya számára a 10-15 Celsius fok, míg fokhagyma, a hagyma és a száraz bab 0-10 Celsius fok között áll el. Még alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége a burgonyának, az almának és a káposztának, mert ezek a zöldségfélék beérik 0-4 Celsius fok közötti hőmérséklettel, azonban igénylik a nedvességet is, a relatív páratartalom 80-90 százalékos kell, hogy legyen a tárolóhelyiségben.

A cékla, a kelbimbó, a sárgarépa, a paszternák, a fehérrépa, a karórépa, a póréhagyma, a zeller, a téli retek és a csiperkegomba szintén a hideget kedveli, 0-4 Celsius fok között tárolható, ugyanakkor rendkívül nedves közegre van szüksége, a relatív páratartalom 90-95 százalékos kell, hogy legyen.

Az olyan zöldségeket, mint a sárgarépa, a cékla és a paszternák, ládákba rendezett nedves fűrészporba vagy homokba dughatjuk. (Kivéve, ha a környezet hőmérséklete 4 °C felett van, mert ez penészproblémákat okozhat).

A padlóra vízzel teli edényeket állíthatunk, így a párologtatásnak köszönhetően folyamatosan párásítjuk a levegőt. Ha nem akarunk vizes edényeket használni, terítsünk nedves (nem csuromvizes) zsákvásznat a terményekre.

Ne feletsük el a szellőztetést, az is nagyon fontos szerepet játszik a zöldségeink élettartamának meghosszabbításában.

Ha a zöldségek a padlón pihennek, könnyen megpenészedhetnek. Az a legjobb, ha kosarakban, rekeszekben, ládákban vagy polcokra rendezve tároljuk a zöldségeket.

A fénnyel való érintkezés csökkenti a legtöbb zöldség eltarthatóságát. Bár a legtöbb ember tudja, hogy a burgonya a sötétet kedveli, kevesen tudják, hogy a többi zöldség is jobban eláll, ha sötétben tartjuk őket ahelyett, hogy azok minden nap nappali fényt kapnának.

Rendszeresen ellenőrizzük a zöldségeket, és ha azt látjuk, hogy egy-egy hagyma kicsírázik és felpuhul, vagy a tök löttyedt lesz, azonnal távolítsuk el az érintett példányokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pavlofox via Pixabay)

2024. október 19., 11:52

Kell-e mosogatógépben mosni a mosogatószivacsot? Fertőtleníti-e mikró? Mennyi idő után érdemes cserélni? Baj, ha a fürdőszobai keveredik a konyhaival? Most mindent megtudhat a 168.hu mosogatószivacs-kisokosából!