Aggasztóan többe kerül a magyarok egyik kedvenc zöldsége – ez az oka
A magyarok egyik kedvenc zöldsége mintegy 20 százalékkal kerül többe.
Az Eurostat adatai szerint a fokhagyma termése 5,2–7,1 ezer tonna között alakult az elmúlt öt évben, 2023-ban 710 hektárról 5,26 ezer tonna fokhagymát takarítottak be, ez 4 százalékkal volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi – írja honlapján az Agrárközösségi Intézet (AKI). A zöldség ára emiatt értelemszerűen növekedésnek indult, jelenleg több mint 20 százalékkal magasabba fokhagyma termelői ára.
Csökkenő behozatal, kevesebb export
A KSH adatai szerint a fokhagyma behozatala 14 százalékkal 724,2 tonnára csökkent 2024. január és július között az előző év azonos időszakához képest. Spanyolországból (–11 százalék, 273,3 tonna), Törökországból (–70 százalék, 44,7 tonna) kevesebb, ugyanakkor Hollandiából (+58 százalék, 221,8 tonna) több fokhagyma érkezett. Fokhagymából évente 400–680 tonna az export, ami főleg a szomszédos országokba irányul, a kivitel 38 százalékkal 103,9 tonnára esett a megfigyelt időszakban.
Feljebb ment a zöldség ára
Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a fokhagyma szinte folyamatosan jelen volt a kínálatban az idén. A belföldi termesztésű, nagyméretű, 45 mm+ méretkategóriájú fokhagyma az idei évben korábban, a 19. héten jelent meg 1800 forint/kilogramm áron. A fokhagyma termelői ára 22 százalékkal volt magasabb (1414 forint/kilogramm) 2024 22–43. hetében az előző év azonos időszakának átlagáránál.
Eltűnhet a makói hagyma
Ahogyan azt lapunk is megírta a makói hagyma világszinten legendás, ám mostanra a termesztése alaposan visszaszorult. A városban és a környéken ugyanis már csak néhány család foglalkozik vele. Az idén szeptemberben megrendezett helyi hagymafesztiválon is már csak mutatóban lehetett látni belőle.
Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense szerint a hanyatlás hátterében a drága szaporítóanyag állhat, illetve az is, hogy a piac nem fizeti meg a drágább termelési költségeket, leszámítva egy-két feldolgozóipari szereplőt. Vass Gábor, a makói székhelyű Csanád és Térsége Gazdakör elnöke pedig azt mondja, maximum száz hektár lehet az eredeti makói vöröshagyma területe a városban, valamint a környéken.
Már csak néhány olyan család foglalkozik vele, amelyik ezt szívügyének tekinti
– magyarázta, továbbá hozzátette, azt követően, hogy bejöttek a magról vetett külföldi fajták – melyek három, de akár ötször annyi termést is tudnak hozni – elkezdett kiszorulni a 10 évvel ezelőtt hungarikummá avanzsált, három év alatt termelhető makói vöröshagyma. Ami bár beltartalmi értékeiben és ízében gazdagabb, de a multik nem igazán hajlandók megfizetni. További részletek ebben a cikkünkben.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)