Nagy a baj: végleg eltűnhet a világhírű makói hagyma

Jelentősen visszaszorult az eredeti makói hagyma termesztése. 

2024. október 15., 12:34

Szerző:

A makói hagyma világszinten legendás, ám mostanra a termesztése alaposan visszaszorult. A városban és a környéken ugyanis már csak néhány család foglalkozik vele – írja a Sokszínű VidékDélmagyar cikke alapján. Az idén szeptemberben megrendezett helyi hagymafesztiválon is már csak mutatóban lehetett látni belőle. 

A hanyatlás oka 

Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense szerint a hanyatlás hátterében a drága szaporítóanyag állhat, illetve az is, hogy a piac nem fizeti meg a drágább termelési költségeket, leszámítva egy-két feldolgozóipari szereplőt. Vass Gábor, a makói székhelyű Csanád és Térsége Gazdakör elnöke pedig azt mondja, maximum száz hektár lehet az eredeti makói vöröshagyma területe a városban, valamint a környéken.

Már csak néhány olyan család foglalkozik vele, amelyik ezt szívügyének tekinti

– magyarázta, továbbá hozzátette, azt követően, hogy bejöttek a magról vetett külföldi fajták – melyek három ó, de akár ötször annyi termést is tudnak hozni – elkezdett kiszorulni a 10 évvel ezelőtt hungarikummá avanzsált, három év alatt termelhető makói vöröshagyma. Ami bár beltartalmi értékeiben és ízében gazdagabb, de a multik nem igazán hajlandók megfizetni. 

Lesz folytatás? 

Vass Gábor ugyanakkor bizakodó, azt mondja, lehet esély a folytatásra. 

Szerintem ha nem is nagy területen, de egy viszonylag szűkebb, igényes vevőréteget kiszolgálva továbbra is fennmaradhat a makói vöröshagyma

– mondta, valamint közölte, úgy tudja, folyik egy brandépítő munka is, melynek köszönhetően a vásárló biztos lehet abban, valódi, eredeti fajtájú, helyben termesztett makói vöröshagymát vásárol. 

Hungarikum lett a makói vöröshagyma

Ahogy azt fentebb is említettük az ikonikus makói vöröshagyma kapcsán 10 évvel ezelőtt döntött úgy a Hungarikum Bizottság, hogy bekerül a hungarikumok gyűjteményébe. 15 éve pedig európai uniós eredetvédelmet is kapott a makói tájkörzetben, a megfelelő technológiával termesztett, eredeti fajtájú vöröshagyma.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

15:04

A MÁV fiatalnak nevezhető Siemens Desiro motorvonatainak 38 százaléka nem közlekedik a karbantartás elmaradása miatt. A MÁV szerint kereskedelmi zavarok vannak a háttérben, Vitézy Dávid szerint viszont Lázár János jóvoltából összeomlott a karbantartás is.