Nagy a baj: végleg eltűnhet a világhírű makói hagyma
Jelentősen visszaszorult az eredeti makói hagyma termesztése.
A makói hagyma világszinten legendás, ám mostanra a termesztése alaposan visszaszorult. A városban és a környéken ugyanis már csak néhány család foglalkozik vele – írja a Sokszínű Vidék a Délmagyar cikke alapján. Az idén szeptemberben megrendezett helyi hagymafesztiválon is már csak mutatóban lehetett látni belőle.
A hanyatlás oka
Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense szerint a hanyatlás hátterében a drága szaporítóanyag állhat, illetve az is, hogy a piac nem fizeti meg a drágább termelési költségeket, leszámítva egy-két feldolgozóipari szereplőt. Vass Gábor, a makói székhelyű Csanád és Térsége Gazdakör elnöke pedig azt mondja, maximum száz hektár lehet az eredeti makói vöröshagyma területe a városban, valamint a környéken.
Már csak néhány olyan család foglalkozik vele, amelyik ezt szívügyének tekinti
– magyarázta, továbbá hozzátette, azt követően, hogy bejöttek a magról vetett külföldi fajták – melyek három, de akár ötször annyi termést is tudnak hozni – elkezdett kiszorulni a 10 évvel ezelőtt hungarikummá avanzsált, három év alatt termelhető makói vöröshagyma. Ami bár beltartalmi értékeiben és ízében gazdagabb, de a multik nem igazán hajlandók megfizetni.
Lesz folytatás?
Vass Gábor ugyanakkor bizakodó, azt mondja, lehet esély a folytatásra.
Szerintem ha nem is nagy területen, de egy viszonylag szűkebb, igényes vevőréteget kiszolgálva továbbra is fennmaradhat a makói vöröshagyma
– mondta, valamint közölte, úgy tudja, folyik egy brandépítő munka is, melynek köszönhetően a vásárló biztos lehet abban, valódi, eredeti fajtájú, helyben termesztett makói vöröshagymát vásárol.
Hungarikum lett a makói vöröshagyma
Ahogy azt fentebb is említettük az ikonikus makói vöröshagyma kapcsán 10 évvel ezelőtt döntött úgy a Hungarikum Bizottság, hogy bekerül a hungarikumok gyűjteményébe. 15 éve pedig európai uniós eredetvédelmet is kapott a makói tájkörzetben, a megfelelő technológiával termesztett, eredeti fajtájú vöröshagyma.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)