Ez a zöldség a legjobb gyógyír a gyomorfájásra, de sokan nem is tudnak róla
Minden zöldség és gyümölcs tele van vitaminokkal, ám van köztük egy, ami a szokásosnál is több pozitív tulajdonsággal rendelkezik.
Az már régóta nem kérdés, hogy bármilyen zöldség vagy gyümölcs az egészséges étrend alapvető eleme, és a szervezet legfőbb támogatója. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy egy-egy fajta milyen tulajdonságokkal rendelkezik, és pontosan hogyan is hat az emberi szervezetre. Pedig érdemes lenne elsajátítani ezzel kapcsolatban néhány ismeretet, így ugyanis sokkal célzottabban lehetne fogyasztani ezeket – hívta fel a figyelmet a doublediamondacres.com.
Általában mindenki csak a kedvenceit hajlandó megenni, és még mindig rengetegen vannak, akik szinte egyáltalán nem fogyasztanak gyümölcsöt, a zöldségeket pedig végképp mellőzik. A dietetikusok igyekeznek hangsúlyozni, hogy ezekben az élelmiszerekben pótolhatatlan ásványi anyagok és vitaminok találhatóak, sokan mégsem tudják rávenni magukat, hogy például nassolás helyett inkább ezekből egyenek. Az pedig nagyon ritka, hogy valaki hajlandó megkóstolni egy korábban nem ismert, vagy csak ritkán fogyasztott gyümölcsöt vagy zöldséget, pedig az új ízekkel csak nyerni lehet.
Az egészségügyi problémákon is segít ez a zöldség
A rohanó, stresszes életmód miatt egyre többen szenvednek gyomor- és bélrendszeri panaszoktól, amelyek egy részét az okozza, hogy sokan nem fogyasztanak kellő mennyiségben rostokat. Ez idővel gyomorfájást és egyéb, emésztéssel kapcsolatos panaszokat idéz elő. Ezekkel szemben nyújthat megoldást a padlizsán, amely szerkezetét tekintve nagyon hasonlít a paradicsomra, így a krémtől kezdve a sült formájáig sokféleképpen fogyasztható. Bár nevét sokan ismerik, jóval kevesebben vannak azok, akik meg is kóstolták már a padlizsánt, és megismerkedtek a különböző elkészítési módokkal, pedig egy igazán ízletes, sokoldalú zöldségről van szó.
Azon kívül, hogy gasztronómiailag értékes zöldség, egészségügyi szempontból is nagyon hasznos tulajdonságokkal bír, amelyekről sokan nem is tudnak. Magas rosttartalma például nemcsak a gyomor, hanem a szív egészségét is támogatja, hiszen a rostok képesek felszívni a felesleges koleszterint, amely így nem károsítja az érrendszert.
Antioxidánsokban gazdag, magas mangántartalma véd a fertőzésektől, és még az olyan súlyos állapotoktól is megóvhat, mint a daganatos betegségek. A padlizsán rengeteg vasat és kalciumot tartalmaz, amelyek a csontok egészségéhez nélkülözhetetlenek, de a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszanak. A vérszegénység is egyre többeket sújt, amit elsősorban vaspótlással lehet orvosolni. A vitaminkészítmények helyett vagy mellett az étkezések során is érdemes vastartalmú ételeket fogyasztani: ezek közé tartozik a padlizsán is.
Az sem elhanyagolható tény, hogy ez a zöldség élénkíti a vérkeringést és olyan vegyi anyagokat is tartalmaz, amelyek támogatják az agyműködést és a memóriát. Akinek fontos, hogy a szellemi frissességét a táplálkozással is megtámogassa, annak a padlizsán tökéletes választás. Sokféle fogás elkészíthető belőle, a szakemberek pedig mindenkit arra biztatnak, hogy kóstolja meg ezt a különleges és ízletes zöldséget.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)