A diéta eredménye ezeken a téli zöldségeken múlhat
A diéta során a megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen, sokan mégis a koplalásban látják a megoldást.
Az év első hónapjaiban sokan gondolják úgy, hogy időszerű egy diéta, hiszen így nyárra már látványos eredményeseket érhetnek el. A vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról azonban ilyenkor sem lehet elfeledkezni. Az éhezés rövid távon ugyan eredményezhet fogyást, ám a szervezetet mindez megviseli, és a súlycsökkenés sem lesz tartós.
Bármilyen fogyókúrás módszert is választ a fogyni vágyó, azt fontos tudnia, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását nem lehet mellőzi. A Deseret News mutatott rá arra, hogy bár télen jellemzően kevesebb fajta áll rendelkezésre, ám a hidegebb hónapokban is elérhetőek olyan típusok, amelyek még a fogyást is elősegítik.
Ezekből érdemes minél többet fogyasztani, akár nyersen is, hiszen a segítségükkel pótolhatóak a legfontosabb tápanyagok, így a szervezet sem egészségtelen módon szabadul majd meg a felesleges kilóktól.
A diéta így lesz igazán sikeres
A téli hónapokban a szervezetnek nagyobb szüksége van arra, hogy hozzájusson olyan vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, amelyek támogatják az immunrendszert, és erről a fogyókúra ellenére sem lehet megfeledkezni. Nincs értelme leadni a kilókat úgy, hogy közben a test legyengül, hiszen így egyrészt kiszolgáltatottá válik a fertőzésekkel szemben, másrészt a leadott súlyfelesleges is hamar vissza fog térni, amint a fogyókúrázó újra rendszeresebben kezd el étkezni.
Az édesburgonya egyike azon hasznos zöldségeknek, amelyet édes íze miatt sokan kedvelnek, ám nem csak emiatt érdemes fogyasztani belőle. Támogatja a normál vércukorszint fenntartását, így szabályozza az étvágyat is, ami a diéta során rendkívül hasznos. Ezen kívül tartalmaz rengeteg rostos, mangánt és C-, illetve A-vitamint is - utóbbi még a látás szempontjából is jótékony hatással bír.
A fehérrépát általában leveszöldségként hasznosítjuk, pedig akár püréként is fogyasztható. Tele van olyan antioxidánsokkal, amelyek meggátolják a gyulladások kialakulását, így a téli hónapokban különösen hasznos élelmiszer lehet. Akár a sárgarépával együtt is fogyasztható, amely ott van a leggyakrabban használt zöldségek között. A fogyókúra alatt ez helyettesítheti a nassolnivalókat, ám ezen kívül azt is meg kell említeni, hogy az immunrendszert is nagymértékben támogatja, így a téli megfázásos betegségeket is segíthet elkerülni, ráadásul a rostpótlásban is fontos szerepet játszik.
A céklát ugyan nem mindenki kedveli, de érdemes tudni, hogy ez a zöldség a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is hozzájárul, valamint csökkenti a vérnyomást, ugyanakkor segíti a vérkeringést és a sejtmegújulást. Aki a fogyókúra alatt aktívan edz, annak mindenképpen előnyös fogyasztania belőle, hiszen a légzőrendszerre is pozitívan hat mind a zöldség, mind az abból készült préslé.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)