Diéta: Az atlanti diéta a zsírolvasztó szuperétrend
Versenytársra lelt a mediterrán diéta, miután a tudósok bebizonyították, hogy az atlanti diéta nem csak hogy hatékonyan, de hosszú távon ér el tartós fogyást.
A Health azt írja, az atlanti diéta egyre népszerűbb, és nem csak a fogyni vágyók körében, de számot tart a kutatók figyelmére is. Az atlanti diéta titkára azért figyeltek fel a szakemberek is, mert a felméréseikből az derült ki, hogy ez az étrend jelentősen javítja az általános egészségi állapot.
Az atlanti diéta titka
Az északnyugat-spanyolországi és észak-portugáliai emberek étkezési szokásain alapuló atlanti diétára jellemző a friss és helyi tenger gyümölcseinek, zöldségek, olívaolajnak és sok másnak gyakori fogyasztása.
A JAMA Network Open című szaklapban 2024 februárjában megjelent új tanulmány szerint úgy tűnik, hogy ezen élelmiszerek fogyasztása javítja az anyagcserét. Egy 6 hónapos étrendváltást követően a hagyományos atlanti étrendet követő spanyol családoknál alacsonyabb volt a metabolikus szindróma kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem váltottak az atlanti étrendre. Megállapították továbbá, hogy az étrendváltó csoportban csökkent az elhízás és az alacsony HDL-koleszterinszint kockázata is, kisebb lett továbbá ezen alanyok derékbősége is.
A metabolikus szindróma olyan állapotok csoportja – magas vérnyomás, magas trigliceridszint, magas vércukorszint, nagy derékbőség és/vagy alacsony HDL-koleszterinszint –, amelyek növelhetik a cukorbetegség, a stroke és más egészségügyi problémák kockázatát.
„Az atlanti étrend az európai atlanti ívben élő kelta népektől ered. Olyan területekre terjed ki, mint Észak-Spanyolország, Észak-Portugália, Írország, Skócia, Wales, Dél-Anglia, a Man-sziget és a francia Bretagne régió. Ennek köszönhető, hogy az atlanti étrend jellemzően nagyobb arányban tartalmaz halat, tejet, burgonyát, gyümölcsöt és zöldséget, mint a mediterrán étrend” – mondta Mar Calvo-Malvar, a tanulmány szerzője és a Santiago de Compostela Egyetemi Klinikai Kórház laboratóriumi orvosszakértője a Healthnek. Az élelmiszereken túl a főzési technikák is megkülönböztető jegyei ennek az étrendnek.
„Az atlanti étrendhez kapcsolódó főzési technikák, mint például a párolás, főzés, sütés, grillezés vagy pörkölés, a sütéshez képest kevésbé módosítják az élelmiszerek tápanyag-összetételét” –hangúlyozta Calvo-Malvar.
Ugyanakkor a mediterrán diétához hasonló vonásokat is találhatunk, ha nekikezdünk az atlanti diétának.
„A mediterrán étrendhez hasonlóan az atlanti étrend is a friss, szezonális és helyi eredetű élelmiszerek, például gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék... halak és tejtermékek fogyasztását hangsúlyozza” – magyarázta Calvo-Malvar. A sok olívaolaj használata egy másik közös vonás a kettő között.
Az atlanti diéta jellemzői
Az atlanti étrendben nagy mennyiségű halat, puhatestűeket, rákféléket, zöldségeket, burgonyát, kenyeret, gabonaféléket, gyümölcsöket, gesztenyét, hüvelyeseket, mézet, egész dióféléket és olívaolajat fogyasztanak. A mérsékelt bor-, tej-, sajt-, tojás-, sertés- és marhahúsfogyasztás is megengedett.
Nem ajánlott azonban a zsíros húsok, édességek és üdítőitalok fogyasztása.
Az atlanti diéta egészségügyi előnyei
A féléves étrendváltás okozta bámulatos egészségügyi eredmények a szakértők szerint a növényi alapú élelmiszerek és az egészséges zsírok (különösen az olívaolaj) nagy mennyiségű fogyasztásának köszönhető. A magas vérnyomásra, a magas trigliceridszintre és a magas éhgyomri vércukorszintre azonban nem volt hatással az atlanti diéta.
„Az atlanti diéta alapját képező élelmiszerek sok rostot, antioxidánst és egyéb tápanyagot rejtenek, így elősegíthetik az egészségesebb anyagcserét, valamint csökkenthetik a szervezetben jelen lévő gyulladásokat” – jegyezte meg Anne Danahy táplálkozási szakértő.
Az atlanti étrend hosszú távú egészségügyi előnyeinek teljes körű megismeréséhez további kutatásokra van szükség, az eddigi eredmények azonban igencsak kecsegtetőek. Calvo-Malvar szerint érdemes kipróbálniuk ezt a diétát azoknak, akiknél fennáll a metabolikus szindróma kialakulásának kockázata. A kockázati csoportba sorolnak mindenkit, aki több műszakban dolgozik, idős, dohányzik, rosszul alszik, keveset mozog, túlsúlyos vagy elhízott. Ugyancsak ajánlott az atlanti diéta azoknak, aki családjában már előfordult cukorbetegség, metabolikus szindróma, vagy policisztás ovárium szindróma (PCOS).
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)