Nyerő diéta: ha ezt eszi, távol tarthatja a demenciát
A demencia ma nagyjából 250-300 ezer embert érint Magyarországon. A betegség sajnos még nem gyógyítható, ugyanakkor bizonyos szabályok betartásával megelőzhetővé válhat.
Ma Magyarországon hozzávetőleg 250-300 ezer ember él a demencia nevű betegséggel, a WHO adatai szerint ez világ szinten 55 millió beteget jelent, és egy becslés szerint a szám 2050-re elérheti 153 milliót. Vagyis az adatok nem túl biztatóak – figyelmeztet cikkében a Dívány. A lap szerint ráadásul a már diagnosztizált demenciát – amelyet többnyire az agy bizonyos betegségei okoznak – csak maximum lassítani lehet, gyógyítani ugyanakkor nem. Ezért van óriási szerepe a megelőzésnek, amely például egy diéta is lehet, ám az állapot kialakulásában kockázati tényezőnek számít az, ha az egyén elmagányosodik.
Ezt kell enni a demencia megelőzése érdekében
A 168.hu többször is írt a demencia kapcsán, a betegségben szenvedő Bruce Willis állapotát például folyamatosan figyelemmel kísérjük. Csakhogy most napvilágot látott egy kutatás, amit 60 ezer ember részvételével végeztek szakemberek, és ami súlyos tényeket állapított meg a kórról. Eszerint akik hosszú ideig – éveken át – a mediterrán diéta szerint étkeznek, akár 23 százalékkal is csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát.
S hogy mit esznek a mediterrán diétát követő emberek? Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, de esznek hüvelyeseket és magvakat, teljes kiőrlésű gabonát, tejtermékeket – főként sajtot és joghurtot, de nem túl nagy mennyiségben –, telítetlen zsírokat. Utóbbiba tartozik az olívaolaj. De megfordul a tányérjukon hús és kis mennyiségű telített zsiradékok is, mint például a vaj.
Ajánlások a demencia űző diétához
Emellett a Dívány cikke szerint a kutatók különböző ajánlásokat is megfogalmaztak a demenciát távol tartó diétával kapcsolatban, melyek közül a pár legfontosabbat is kigyűjtötték. Íme:
- Főzéshez kizárólag olíva olajat használjunk.
- Együnk naponta legalább 400 gramm különböző típusú zöldséget, aminek a felét fogyasszuk nyersen vagy salátának.
- Együnk naponta legalább 240 gramm gyümölcsöt, de ebből 1 deciliternél ne legyen több a gyümölcslé.
- Ne együnk naponta 100-150 grammnál több vörös vagy feldolgozott húst, illetve a vaj és a margarin se legyen több mint napi 12 gramm.
- Kerüljük az édes, szénsavas üdítőket, ha lehet.
- Legalább hetente háromszor együnk 150 grammnyi hüvelyest és ugyanennyi halat.
- Részesítsük előnyben a baromfi húst a vörös húsokkal szemben.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)