Pórul járhat, aki így fogyasztja a fagyasztott zöldséget
A legtöbben nem tartják be az alapvető élelmiszerbiztonsági ajánlásokat, és ezzel komoly betegségek kockázatát vállalják magukra.
Sokan használnak fagyasztott zöldségeket a főzésnél, de számos esetben nem tartják be a biztonsági előírásokat, így pedig veszélyeztetik az egészségüket – hívja fel a figyelmet a George Washington Egyetem friss tanulmányának eredményei ismeretében a Health. A fagyasztott zöldségeket ugyanis minden esetben csak megfelelő hőkezelés után lenne szabad fogyasztani, ám sokan egy smootie-hoz turmixba dobják a még fagyos zöldségeket, és úgy aprítják fel azokat, hogy elmarad a feltétlenül szükséges hőkezelés.
Ez az egészségügyi kockázata, ha nem hőkezeli a fagyasztott zöldségeket
A George Washington Egyetem tanulmányához a kutatók több mint 3000 ember zöldségkészítési és -fogyasztási szokásainak adatait elemezték a 2022. szeptember 1-24. közötti időszakban. A kutatók felfedezték, hogy az emberek közel 9%-a azt mondta, hogy fogyasztott már nyers fagyasztott zöldséget, a legtöbben ezeket turmixgépbe dobták, hogy turmixot vagy gyümölcslevet készítsenek belőlük.
A felmérésben résztvevők több mint 40%-a azt is elmondta, hogy nem követte a csomagoláson található utasításokat a fagyasztott zöldségek elkészítésekor, pedig a résztvevők egyharmada azt mondta, hogy tudta, hogy a fagyasztott zöldségek baktériumokkal fertőzöttek lehetnek.
„A fagyasztott zöldségek olyanok, mint bármely más nyers termék, mindig fennáll a környezeti kórokozó általi szennyeződés lehetősége” – mondta Janet Buffer, MPH, a George Washington Egyetem Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozásbiztonsági Intézetének vezető intézetvezetője a Healthnek.
A fagyasztott zöldségek olyan kórokozókat hordozhatnak, amelyek súlyos betegséget okozhatnak. Azt hinnénk, hogy a fagyasztás elegendő a kórokozók ellen, ám ez egyáltalán nincs így. 2016-ban például kilenc ember került kórházba, és három ember meghalt Washingtonban a CRF Frozen Foods által gyártott fagyasztott zöldségekben előforduló Listeria monocytogenes okozta járvány kapcsán.
A Listeria monocytogenes képes szaporodni a hűtő hőmérsékletén is - hívja fel a figyelmet a Nébih. A kórokozó által kiváltott betegség, a liszterózis első tünetei már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire panaszok jelentkeznek. A betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat. Az általános tünetek, mint pl. láz, hányás, hasmenés, fejfájás, alapján sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől. A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – igen súlyos következményei lehetnek. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30%-ában a betegség akár halállal is végződhet.
A fagyasztott zöldségekben ugyanígy jelen lehet az E. coli baktérium is, amely súlyos gyomorgörcsöket, hasmenést, lázat, hányingert és hányást, sőt akár életveszélyes szövődményeket is okozhat.
„Ha a káros baktériumok vagy vírusok megfertőztek egy élelmiszert, akkor azok fogyasztáskor bekerülnek a szervezetbe”– hangsúlyozta Buffer.
Így előzze meg a bajt
Buffer arra is felhívja a figyelmet, az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a fagyasztott zöldségek nem fogyasztásra kész élelmiszerek. „A fogyasztásra kész termék azt jelenti, hogy a termék elkészült, és további előkészítés nélkül fogyasztható” – mondta.
„A fagyasztott zöldségek további feldolgozást igényelnek, mielőtt elfogyaszthatóak lennének – meg kell őket főzni” – emeli ki a szakember.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)