Súlyos mérgezést okozhat a vágódeszka
A konyhai vágódeszka kulcsszereplő az élelmiszerbiztonságban is!
A konyhai vágódeszka nemcsak egy praktikus konyhai eszköz, hanem kulcsszereplő az élelmiszerbiztonságban is! – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nébih, a Facebookon. A keresztszennyeződések elkerülése érdekében be kell tartanunk néhány egyszerű szabályt.
A vágódeszka a kórokozók melegágya
A vágódeszka „sérüléseiben" maradt étel vagy alapanyag ideális táptalaj a kórokozóknak, Ha pedig nem elég alaposan mosogattuk el a vágódeszkát, keresztszennyeződések is kialakulhatnak, amelyek a következő használtattal az ételbe is belekerülhetnek, komoly betegséget okozva. Hogy ezt elkerülje, be kell tartania az alábbi szabályokat!
Használjon külön vágódeszkát a nyers húsokhoz, halakhoz és a zöldségekhez vagy készételekhez! Ezzel elkerülheti, hogy a baktériumok egyik alapanyagról a másikra kerüljenek.
Tartsa tisztán a vágódeszkát! Használat után mossa el forró vízzel és mosogatószerrel. Időnként fertőtlenítse ecetes vízzel vagy citromlével!
Cserélje időben! Ha a vágódeszkáján mély karcolások, repedések jelennek meg, itt az ideje lecserélni, mert ezek kiváló búvóhelyek lehetnek a baktériumok számára.
Hogy ez mennyire fontos, arra a Szimpatika hívja fel a figyelmet. Mint írják, a vágódeszkán akár 200 %-kal több baktérium fordulhat meg rajta, mint a vécéülőkén. A portál a Global Hygiene Council által kiadott új tanulmányra hivatkozva azt állítja: ez otthonunk egyik legveszélyesebb és legfertőzőbb pontja a vágódeszka,
az ételmérgezések 40 %-a a rossz otthoni higiéniai körülmények miatt történik, mivel a gyakran megérintett tárgyak otthonunkban káros baktériumokkal, többek között E.colival fertőzöttek.
A nyers hús, a nyers zöldségek és a baromfik okozzák a legtöbb problémát: ezekben ugyanis nagy eséllyel van E.coli, szalmonella és Campylobacter baktérium: a nyers csirkék több mint 60%-ban található Campylobacter. Ha tárolunk otthon nyers csirkét, akkor valószínű, hogy a Campylobacter is ott ólálkodik a környéken.
Vágódeszkák és konyhai felületek takarításakor használjunk fertőtlenítőt. Fertőtlenítő nélkül ugyanis könnyen megtelepedhetnek a konyhában a baktériumok, törlőrongyokon és más felületeken is.
Ami a konyhai rongyokat és kendőket illeti: azért van szaguk, mert rengeteg baktérium telepedett meg rajtuk. A konyhai ruhák 75%-án található E.coli, úgyhogy tanácsos ezeket vagy magas hőfokon kimosni, amilyen gyakran csak tudjuk. Pánikba esni felesleges, nem kell minden egyes nap óriási nagytakarítást és -tisztítást tartanunk, egyszerűen csak célzott tisztításról és fertőtlenítésről van szó.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: dermaze via Pixabay)