Ki ne dobja a zöldségek héját, aranyat érhet - Mutatjuk!
Bár sokan elfelejtik, de a konyhai hulladék jelentős része ehető és hasznosítható a háztartásban.
A legtöbben kidobják a gyümölcs- és zöldséghéjakat, nem is sejtve, hogy az a háztartás aranyát jelentheti. Hiszen tele vannak értékes tápanyagokkal, rostokkal, mint ahogyan finom falatok is készülhetnek belőlük – írja cikkében az Agroinform. A lap hozzáteszi, világszerte az élelmiszerek mintegy harmada kerül ilyen formán a szemétbe, ami évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladékot jelent. De lássuk, hogy házi módszerekkel hogyan csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást, és hogyan hasznosíthatjuk ezt a fajta hulladékot!
A narancshéj egy igazi csoda
A narancshéjat nemcsak édességekhez, hanem rovarriasztóként is felhasználhatjuk, miután a benne lévő limonén mérgező a rovarokra nézve. Az értékes nedű elkészítése ráadásul pofon egyszerű: a narancshéjat pároljuk egy kevés vízben tíz percig, majd leszűrjük, és a folyadékot egy palackba tesszük.
Gyömbér: a háztartás sztárja
A gyömbér héját is gyakran kidobjuk, noha az remek antioxidáns, antimikrobiális és rákellenes hatású, ráadásul remek ízesítőszerként szolgál. A gyömbér héja emellett kiváló rost- és vitaminforrás, ami tartalmaz C-vitamint, kalciumot és vasat is. Használhatjuk teába, levesekbe, tésztába, de akár turmixokhoz is hozzá csaphatjuk titkos adalékként.
Tökhéj: ropogós chips készülhet belőle
Az őszi és téli időszak kedvelt zöldsége a tök, aminek a héja tele van rosttal, így vétek lenne kidobni. Ehelyett sokkal jobb döntést jelent, ha inkább fűszeres ropogtatnivalót készítünk belőle. Ehhez nem is kell mást tenni, mint a megtisztított héjat kicsit szárítani, majd alaposan összekeverni sóval, paprikával, köménnyel, chilipehellyel és egy kis fokhagymával. Majd az egészet lecsepegtetni olívaolajjal, utána pedig légkeveréses sütőben 170 fokon alaposan megsütni.
Veszélyes lenne az uborka héja?
A fenti kérdéssel korábban egy külön cikkben is foglalkoztunk, amiben arra jutottunk, hogy igen, az uborka héját bátran meg lehet enni. Sőt valójában nagyon jót is tesz a szervezetnek, mivel számtalan jó tápanyagot tartalmaz. Az uborka viszonylag alacsony kalóriatartamú zöldség, így jelentős különbség a héj eltávolításával a makrotápanyagok szintjében (szénhidrát, fehérje, zsír) nem alakul ki. Ám aki mégis a háztartásban szeretné a zöldség héját hasznosítani, annak bátran ajánljuk a komposzt készítését, amivel nem csak az otthoni növényeinkkel, de a Földdel is csodát tehetünk!
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ulleo via Pixabay)