Reflux kínozza? Ez az olcsó zöldség segíthet a tüneteken
Mára népbetegségnek számít a reflux, amely számos kellemetlen percet okozhat.
A gasztroenterológiai panaszok közül a reflux a leggyakoribb, amellyel előbb vagy utóbb orvoshoz fordulnak az érintettek. A betegség tünetei a megfelelő diétával enyhíthetőek, azt azonban már kevesebben tudják, hogy egy olcsó zöldség is segíthet a tünetek enyhítésében – hívta fel a figyelmet a Johns Hopkins Medcine.
A gyomorégés alkalmanként bárkinél előfordulhat, elsősorban akkor, ha például fűszeres, csípős ételeket fogyasztott az illető. Komolyabb bajra akkor kell gyanakodni, ha ez a tünet minden étkezést követően jelentkezik, és az égő érzésen kívül más tünetek, például puffadás vagy böfögés is jelentkezik.
Refluxról abban az esetben lehet beszélni, ha a nyelőcső alsó végén elhelyezkedő záróizom nem látja el tökéletesen a feladatát, így a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe. Ez irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, hosszú távon akár gyulladást is kiválthat, ez pedig annyira súlyossá válhat, hogy daganatos betegség kialakulásához is vezethet.
A mindennapokat is megkeserítheti a reflux, így a betegeknek érdemes betartaniuk azokat az étkezési szabályokat, amelyekre az orvosok felhívják a figyelmüket. Bizonyos zöldségek azoknak is sokat segíthetnek, akiknél egyelőre csak alkalmanként jelentkezik a kellemetlen tünet.
A reflux hatása így enyhíthető
Érdemes tudni, hogy a zsírban gazdag húsok, a fűszeres vagy gyorséttermi ételek, a szénsavas italok, és egyes citrusfélék, vagy például a paradicsom is súlyosbíthatja a reflux tüneteit. Ezek fogyasztása kerülendő minden, a gyomrot érintő betegség esetén, így a reflux fennállásakor is.
Azonban pozitívum, hogy többféle étel is hozzájárul a gyomorégés megelőzéséhez, és ehhez elegendő csupán néhány alapszabályt betartani. A magas rosttartalmú ételek kifejezetten ajánlottak, így a érdemes a teljeskiőrlésű pékárukat választani, valamint sok levest fogyasztani, különösen a könnyebb fogásokat, például húslevest.
A különböző magvak és diófélék, valamint egyes gyümölcsök, például a banán vagy a görögdinnye is hozzájárul ahhoz, hogy ritkábban alakuljon ki gyomorégés. A zöld színű zöldségek közül szinte minden jót tesz: a magas víztartalommal rendelkező uborka, a salátafélék, az édesburgonya, a zeller, a brokkoli és a zöldbab is olyan élelmiszerek, amelyekből érdemes gyakrabban fogyasztania azoknak, akik ilyen jellegű gyomorbántalmakkal küzdenek.
A dietetikusok szerint a fentieken kívül egy olcsóbbak közé tartozó zöldségből is érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, ez pedig nem más, mint a sárgarépa. Akár nyersen, akár főtt formában is érdemes beépíteni a nap étrendbe, hiszen tele van olyan ásványi anyagokkal és vitaminokkal, amelyek jó tesznek a szervezetnek, magas rosttartalma miatt pedig a reflux tünetein is enyhíthet.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)