Reflux gyötri? Ez a diéta lehet a megoldás a gyomorbántalmakra
A gyomorégés alkalmanként bárkinél kialakulhat, de a rendszeres problémákon egy diéta is enyhíthet.
Élete során mindenki megtapasztalja a gyomorégés kellemetlenségeit, amelyet amellett, hogy esetenként fájdalmas, még puffadás és akár böfögés is kísérhet. Amennyiben rendszeressé válik a probléma, indokolt az orvos felkeresése, és arra is fel kell készülni, hogy akár azt is megállapíthatja, hogy reflux alakult ki a betegnél. Ilyenkor egy célzott diéta nagyon sokat segíthet a páciens általános állapotán – hívta fel a figyelmet a Johns Hopkins Egyetem a weboldalán.
A reflux valójában egy helytelenül záródó izomgyűrű miatt alakulhat ki, amely nem képes megakadályozni, hogy a gyomor savas tartalma visszajusson a nyelőcsőbe. Mivel ez irritációt vált ki, a nyelőcső nyálkahártyája akár be is gyulladhat.
Annak érdekében, hogy a kellemetlenségek elkerülhetőek legyenek, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a reflux tüneteit súlyosbíthatja bizonyos ételek fogyasztása, ugyanakkor más élelmiszerek segíthetnek a gyomor megnyugtatásában. Érdemes szakember segítségét kérni az ideális étrend összeállításához, de az ételek alapvető tulajdonságait bárki megismerheti, ha szán erre egy kis időt.
A reflux egy megfelelő diéta segítségével is karban tartható
Érdemes tisztában lenni azzal, hogy azok az ételek kerülendőek a refluxtól szenvedő betegek számára, amelyek lassítják az emésztést, így túl sokáig maradnak a gyomorban, illetve túlzottan ellazítják a nyelőcső záróizmát. Ezen ételek közé tartoznak a zsíros húsok, különösen a szalonna vagy a kolbász, de az olajban sült ételek is. Kerülendő a pizza, a különböző sós nassolnivalók, valamint egyes zsírban gazdag sajtok. A gyorsételek ebből a szempontból is károsak lehetnek, és a fűszerezéssel is érdemes óvatosabban bánni.
Jó tudni, hogy a gyomrot irritálhatják a citrusok, a paradicsom, a menta, a szénsavas italok és a csokoládé is, illetve minden olyan fogás, amely ezeket tartalmazza. Minél savasabbá válik a gyomor, annál erőteljesebben jelentkeznek a problémák.
Azonban nem kell kétségbe esni, ugyanis számos étel segíthet a gyomorbántalmak enyhítésében. Akinek sok a gyomorsava, annak érdemes minél több zöldséget, különösen brokkolit, zöldbabot és sárgarépát fogyasztania. A teljes kiőrlésű gabonák, a kuszkusz és a barna rizs is sokat segíthetnek, valamint az olyan, ritkábban használt élelmiszerek is, mint a cékla, a spárga és az édesburgonya.
A gyomorégés ellen bevethető a dinnye bármilyen fajtája, a diófélék, a banán, a karfiol és az édeskömény is, valamint jó szolgálatot tehet a saláta, az uborka és a zeller. A pácienseknek érdemes minél több könnyű levest, illetve gyógyteát fogyasztaniuk, amelyek szintén megnyugtatják a savas gyomrot.
A fenti élelmiszerekből sokféle fogás összeállítható, és azt is fontos tudni, hogy bár alapvetően a páciensek sokféle ételt fogyaszthatnak, de érdemes mértékletesen táplálkozniuk. Amennyiben mégis kialakulna a reflux, a diétás élelmiszerek segíthetnek a gyomorégés csökkentésében.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)