Reflux gyötri? Ez a diéta lehet a megoldás a gyomorbántalmakra

A gyomorégés alkalmanként bárkinél kialakulhat, de a rendszeres problémákon egy diéta is enyhíthet.

2024. december 10., 16:24

Szerző:

Élete során mindenki megtapasztalja a gyomorégés kellemetlenségeit, amelyet amellett, hogy esetenként fájdalmas, még puffadás és akár böfögés is kísérhet. Amennyiben rendszeressé válik a probléma, indokolt az orvos felkeresése, és arra is fel kell készülni, hogy akár azt is megállapíthatja, hogy reflux alakult ki a betegnél. Ilyenkor egy célzott diéta nagyon sokat segíthet a páciens általános állapotán – hívta fel a figyelmet a Johns Hopkins Egyetem a weboldalán.

A reflux valójában egy helytelenül záródó izomgyűrű miatt alakulhat ki, amely nem képes megakadályozni, hogy a gyomor savas tartalma visszajusson a nyelőcsőbe. Mivel ez irritációt vált ki, a nyelőcső nyálkahártyája akár be is gyulladhat.

Annak érdekében, hogy a kellemetlenségek elkerülhetőek legyenek, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a reflux tüneteit súlyosbíthatja bizonyos ételek fogyasztása, ugyanakkor más élelmiszerek segíthetnek a gyomor megnyugtatásában. Érdemes szakember segítségét kérni az ideális étrend összeállításához, de az ételek alapvető tulajdonságait bárki megismerheti, ha szán erre egy kis időt.

A reflux egy megfelelő diéta segítségével is karban tartható

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy azok az ételek kerülendőek a refluxtól szenvedő betegek számára, amelyek lassítják az emésztést, így túl sokáig maradnak a gyomorban, illetve túlzottan ellazítják a nyelőcső záróizmát. Ezen ételek közé tartoznak a zsíros húsok, különösen a szalonna vagy a kolbász, de az olajban sült ételek is. Kerülendő a pizza, a különböző sós nassolnivalók, valamint egyes zsírban gazdag sajtok. A gyorsételek ebből a szempontból is károsak lehetnek, és a fűszerezéssel is érdemes óvatosabban bánni.

Jó tudni, hogy a gyomrot irritálhatják a citrusok, a paradicsom, a menta, a szénsavas italok és a csokoládé is, illetve minden olyan fogás, amely ezeket tartalmazza. Minél savasabbá válik a gyomor, annál erőteljesebben jelentkeznek a problémák.

Azonban nem kell kétségbe esni, ugyanis számos étel segíthet a gyomorbántalmak enyhítésében. Akinek sok a gyomorsava, annak érdemes minél több zöldséget, különösen brokkolit, zöldbabot és sárgarépát fogyasztania. A teljes kiőrlésű gabonák, a kuszkusz és a barna rizs is sokat segíthetnek, valamint az olyan, ritkábban használt élelmiszerek is, mint a cékla, a spárga és az édesburgonya.

A gyomorégés ellen bevethető a dinnye bármilyen fajtája, a diófélék, a banán, a karfiol és az édeskömény is, valamint jó szolgálatot tehet a saláta, az uborka és a zeller. A pácienseknek érdemes minél több könnyű levest, illetve gyógyteát fogyasztaniuk, amelyek szintén megnyugtatják a savas gyomrot.

A fenti élelmiszerekből sokféle fogás összeállítható, és azt is fontos tudni, hogy bár alapvetően a páciensek sokféle ételt fogyaszthatnak, de érdemes mértékletesen táplálkozniuk. Amennyiben mégis kialakulna a reflux, a diétás élelmiszerek segíthetnek a gyomorégés csökkentésében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Az épületek minősége nemcsak komfortérzetünket, hanem egészségünket is befolyásolja. A beteg épület szindrómát a 70-es évektől kutatják, amikor Amerikában elkészültek az első gigantikus felhőkarcolók, ahol sok ember betömörült viszonylag kis helyre, kis irodákba, és észrevették azt, hogy egyeseknek fejfájás, rossz közérzet, másoknak ennél súlyosabb egészségügyi problémáik jelentkeztek.