Öregedésgátló hatása van ennek a gyümölcsnek, még az őszülést is visszafordítja

Vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak öregedésgátló hatóanyagokat.

2025. március 3., 14:29

Szerző:

A japán Nagoya Egyetem kutatói áttörést értek el az őszülés elleni küzdelemben, amikor felfedezték, hogy a luteolin nevű természetes antioxidáns képes késleltetni a haj őszülésének folyamatát, ez az egyik legeredményesebb öregedésgátló hatóanyag. A luteolin számos zöldségben megtalálható, mint például a zellerben, brokkoliban, sárgarépában, hagymában és paprikában. Ezek a zöldségek könnyen elérhetők és kedvező árúak a szupermarketekben – hívja fel a figyelmet SciTechDaily.

Az őszülés folyamata és okai

Az őszülés a haj természetes öregedési folyamatának része, amely során a hajhagymákban csökken a melanin pigment termelése, ami a haj színét adja. Ennek következtében a hajszálak fokozatosan elveszítik színüket és őszülnek. Az őszülés ütemét számos tényező befolyásolja, beleértve a genetikát, az életkort, a hormonális változásokat és a környezeti hatásokat.

A luteolin szerepe az őszülés késleltetésében

A luteolin egy flavonoid típusú antioxidáns, amely számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Antioxidáns tulajdonságai révén képes semlegesíteni a szervezetben lévő szabad gyököket, amelyek oxidatív stresszt okoznak és hozzájárulnak az öregedési folyamatokhoz, beleértve az őszülést is. A kutatók felfedezték, hogy a luteolin serkenti a melanintermelést a hajhagymákban, ezáltal késleltetheti az őszülést és visszaállíthatja a haj eredeti színét.

A luteloin ezekben a gyümölcsökben van a legnagyobb mennyiségben

A luteolin-tartalmú gyümölcsök szintén ott vannak minden nagyáruház polcain, könnyű őket beszerezni. Lássuk, mely gyümölcsöket érdemes fogyasztani, hogy kihasználhassuk az öregedésgátló hatásukat:

  • Narancs – Kisebb mennyiségben tartalmaz luteolint, de más flavonoidokkal együtt antioxidáns hatású.
  • Citrom – A héjában és a héj alatti fehér részben található nagyobb koncentrációban.
  • Szőlő – Különösen a sötét színű változatok tartalmazhatnak luteolint.
  • Alma – A héjában található kisebb mennyiségben.
  • Eper – Antioxidánsokban gazdag, és luteolint is tartalmaz.
  • Ananász – Enzimei mellett luteolint is tartalmaz.

Egyéb természetes módszerek az őszülés megelőzésére

A luteolin mellett más természetes anyagok és életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak az őszülés késleltetéséhez:

Biotin (B7-vitamin): A biotin fontos szerepet játszik a haj egészségének megőrzésében. Hiánya összefüggésbe hozható a korai őszüléssel és hajhullással. A biotinban gazdag ételek, mint a tojás, diófélék és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása segíthet a hajszín megőrzésében.

Ashwagandha: Ez az adaptogén gyógynövény erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek semlegesíteni a szabad gyököket és csökkenteni az oxidatív stresszt, ami hozzájárulhat az őszülés lassításához.

C-vitamin: Erős antioxidánsként védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, ami közvetetten befolyásolhatja a haj egészségét és színének megőrzését.

Egészséges életmód: A dohányzás elkerülése, a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel mind hozzájárulhatnak a haj egészségéhez és a korai őszülés megelőzéséhez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)