Ez a 6 öregedésgátló étel természetes módon fokozza a kollagéntermelést

A kollagénben gazdag öregedésgátló ételek, például a csirke, és a kollagéntermelést elősegítő élelmiszerek, például a bogyós gyümölcsök fogyasztása jótékony hatással lehet a bőrre és az általános egészségre.

2025. február 17., 18:05

Szerző:

A kollagén az a fehérje, amely a bőr szerkezetét, rugalmasságát és feszességét adja. Ahogy öregszünk, évről évre kevesebb kollagént termel a bőrünk – innen a ráncok és a vékonyodó bőrre való hajlam, amit annál inkább látunk, minél idősebbek leszünk. Ez megmagyarázza a manapság a közösségi médiában és a boltok polcain hirdetett kollagén-kiegészítők divatját. De vajon jobbak-e a kollagén-kiegészítők, mint az öregedésgátló ételekből származó kollagén? Egyáltalán, mely élelmiszerek tartalmaznak sok kollagént? 

Az öregedésgátló ételek szuperfegyverként harcolnak a korral

„Az étrend meglepően nagy szerepet játszik a bőr megjelenésében és fiatalságában” – mondta Krista Goncalves, hitelesített holisztikus táplálkozási szakértő a Healthline-nak. „És ez mind a kollagénre vezethető vissza.”

S hogy miért érdemes a táplálékkiegészítők helyett a természetes öregedésgátló élelmiszereket választani?

A legfontosabb különbség a táplálékkiegészítőkben és az élelmiszerekben található kollagén között a biológiai hozzáférhetőségben rejlik, vagyis abban, hogy a szervezet mennyire képes felhasználni egy tápanyagot.

„Az olyan élelmiszerek, mint a csontleves, a kollagén biohasznosítható formáját tartalmazzák, amelyet a szervezet azonnal fel tud használni, így vitathatatlanul jobb, mint a kiegészítők” – véli Carrie Gabriel dietetikus.

A kollagénben gazdag élelmiszerek vagy a kollagéntermelést fokozó élelmiszerek fogyasztása szintén segíthet a bőr fiatalságához szükséges építőelemek (aminosavak) létrehozásában.

„Három aminosav fontos a kollagénszintézishez: prolin, lizin és glicin” – állítja Katey Davidson dietetikus és szépségszakértő. Ez azt jelenti, hogy mindhárom hozzájárul ahhoz a folyamathoz, hogy a szervezete több kollagént termeljen.

Ezt a 6 öregedésgátló ételt építse be az étrendjébe a fiatalos külső eléréséhez

Csirke

Nem véletlenül származik sok kollagén-kiegészítő csirkéből: viszonylag magas a fehérjetartalma. Ha valaha feldarabolt már egy egész csirkét, valószínűleg észrevette, hogy a baromfi mennyi kötőszövetet tartalmaz. Ezek a szövetek teszik a csirkét az étrendi kollagén gazdag forrásává.

Egy 2022-es egereken végzett kutatás csirkecsontot és porcot használt kollagénforrásként az ízületi gyulladás, gyulladás enyhítésére.

A kollagéntartalom a csirkében változó, a combhús például több kollagént tartalmaz, mint a mellhús.

Hal

Más állatokhoz hasonlóan a halak csontjai és szalagjai is kollagénből állnak. Egyesek azt állítják, hogy a tengeri kollagén az egyik legkönnyebben felszívódó anyag. Egy 2023-as tanulmány szerint a kollagénnek ez a formája biológiailag jobban hozzáférhető és különösen hasznos lehet a bőr egészségére és rugalmasságára. Bár az ebédszüneti tonhalas szendvics vagy a vacsorai lazac biztosan hozzájárulhat a kollagénbevitelhez, legyen tisztában azzal, hogy a halak „húsa” kevesebb kollagént tartalmaz, mint más (kevésbé kívánatos) részei.

„Nem szoktuk fogyasztani a halak azon részeit, amelyekben a legmagasabb a kollagéntartalom, mint például a fej, a pikkelyek vagy a szemgolyó” – hívja fel a figyelmet a dietetikus. Ha a felsorolt részek nem különösebben étvágygerjesztőek az ön számára, akkor érdemes inkább tengeri kollagén-kiegészítőt kipróbálni.

Tojásfehérje

Bár a tojás nem tartalmaz kötőszövetet, mint sok más állati termék, a tojásfehérje viszonylag nagy mennyiségű prolin megbízható forrása. Ez az egyik aminosav, amely a kollagéntermeléshez szükséges.

Citrusfélék

A C-vitamin fontos szerepet játszik a pro-kollagén, a szervezet kollagén előanyagának előállításában. Ez azt jelenti, hogy segíthet a kollagénszintézisben.

A citrusfélék, mint a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime tele vannak ezzel a tápanyaggal. Próbáljon ki egy grillezett grapefruitot reggelire, adjon narancsszeleteket a salátához, vagy pároljon sárga paprikát egy kevergetve sült ételben.

Bogyósgyümölcsök

 

Noha a citrusfélék általában C-vitamin-tartalmuk miatt elhoppolják az összes dicsőséget, a bogyós gyümölcsök is kiváló vitaminforrást jelentenek. Az eper, a málna, az áfonya és a szeder mind magas tápanyagtartalommal rendelkezik.

„A bogyók antioxidánsokban is gazdagok, amelyek megvédik a bőrt a károsodástól” – mondja Davidson.

Fokhagyma

A fokhagyma nem csak ízt adhat a kevergetős és tésztaételekhez, a kollagéntermelést is fokozhatja.

A szakértők szerint a fokhagyma magas kéntartalmú, ami egy olyan nyomelem, amely segít szintetizálni és megakadályozni a kollagén lebomlását.


A kollagéntermelést segítő egyéb tápanyagok közé tartozik a cink, a C-vitamin és az E-vitamin. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök és zöldségek tehát szintén jót tesznek a rugalmas bőrnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)