Az USA, Kanada, és az Egyesült Királyság is nekimegy Kínának

Az EU hétfőn jelentett be szankciókat, azóta Ausztrália és Új-Zéland is elítélték az ország emberi jogi sértéseit Hszincsiang provinciában.

2021. március 23., 07:51

Szerző:

Az USA, az Egyesült Királyság és Kanada is az EU mellé állt Kína szankcionálásában. Ezzel az ujgurok elleni bánásmódra reagáltak Hszincsiang tartományban. Peking rögtön vissza is vágott.

Az EU szimbolikus lépést tett, amikor négy magas rangú kínai diplomatára is szankciókat vetett ki hétfőn. Az Európai Unió Külügyek Tanácsának döntése nem lesz hatással Kína gazdaságára vagy magatartására, ám a jelzésértékű lépést most több másik ország is megtette.

Az Egyesült Királyság külügyminisztere, Dominic Raab azt mondta: „a lehető legegyértelműbb üzenetet küldjük a kínai kormánynak. A nemzetközi közösség nem nézi tétlenül ezt a súlyos és rendszerszintű emberi jogi atrocitást, és közösen fogjuk számonkérni a felelősöket.”

Kína azzal vágott vissza, hogy szankciókat vetett ki tíz nyugati tisztségviselőre is, amiért „ártanak Kína önrendelkezésének és érdekeinek”. Ezenfelül Pekingben bekérették az EU nagykövetét, Nicolas Chapuis-t.

Nemrég Ausztrália és Új-Zéland külügyminiszterei közösen jelentették be, hogy üdvözlik az EU lépését.

„Egyértelmű bizonyítékok szólnak az emberi jogok súlyos megsértéséről, köztük a vallásszabadság korlátozásáról, a tömeges megfigyelésekről, a széles körben alkalmazott törvénytelen őrizetbe vételekről és kényszermunkáról, valamint a kényszer-születésszabályozásról, sterilizációról" – nyilatkozta Marise Payn és Nanaia Mahuta a hszincsiangi ujgurok és más muszlim kisebbségek elleni jogsértésekről.

(Kiemelt kép: A törökországi ujgur közösség tagjai az isztambuli kínai nagykövetség előtt tüntetnek a Kína északnyugati részén fekvő Hszincsiangban élő ujgurokkal szemben alkalmazott kényszermunka ellen, 2021. február 10-én. Fotó: MTI/AP | Mehmet Guzel)