Egyes pártok szerint „zöld-mutyira” készül az EU

Az Európai Unió fenntartható beruházásokká minősítené az egyes földgáz- és atomenergia-projekteket.

2022. január 2., 16:04

Szerző:

Az Európai Unió fenntartható beruházásokká minősítené az egyes földgáz- és atomenergia-projekteket, ez azonban a Zöldek azonnali kritikáját és felháborodását vonta maga után – derül ki a Bloomberg szombati cikkéből. 

A rendelettervezet szerint az Európai Bizottság ideiglenes zöld címkét kíván adni az olyan gázprojekteknek, amelyek a szenet helyettesítik, és kilowatt-óránként legfeljebb 270 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki.

Az ilyen erőműveknek 2030 vége előtt kellene megkapniuk az építési engedélyt és 2035 végéig pedig át kellene állniuk megújuló vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázokra.

A pénteken felülvizsgálatra küldött tervezet szerint az atomenergia fenntarthatónak minősülhet abban az esetben, ha a 2045-ig építési engedélyt kapó új erőművek megfelelnek a környezet és a vízkészletek jelentős károsodásának elkerülésére vonatkozó kritériumoknak.

Európa az évszázad közepére szén-dioxid-semlegességet kíván elérni a Green Deal keretében,

amely egy olyan átfogó reform, melynek célja a szennyezés csökkentésének felgyorsítása minden területen, az energiatermeléstől a közlekedésig. Egyes törvényhozók, befektetők és aktivisták szerint azonban a gáz- vagy atomprojektek zöldnek minősítése a fenntartható befektetések teljes szabályrendszerének ártana

„Az atomenergiát és a földgázt az EU taxonómiájába bevonni olyan, mintha a ketrecbe zárt tojást bio tojásnak minősítenénk”

– mondta Michael Bloss, az Európai Parlament zöld frakciójának német tagja.

„Ahelyett, hogy a pénzt a nap- és szélenergia-ipari beruházásokba irányítanánk, most hamis álcával régi és rendkívül drága üzleti modellek folytatódhatnak”

– tette hozzá Bloss. 

A taxonómia célja, hogy a befektetőket a tiszta projektek felé irányítsa. A döntést arról, hogy a rendszerbe felvegyék-e a gáz- és atomenergiát, áprilisban a kritikák miatt elhalasztották.

(Kiemelt kép: 2021. december 31., Bajorország, Gundremmingen: Gőz száll fel az atomerőműből 2021.12.31-én. Fotó: STEFAN PUCHNER / DPA / Picture-Alliance via AFP)