A dél-afrikai energiaügyi minisztérium a szénről a megújuló energiaforrásokra váltana

Az afrikai ország úgy szeretne átállni környezetbarátabb technológiákra, hogy közben ne súlyosbodjon a munkanélküliség a szénipartól függő térségekben.

2021. november 22., 21:59

Szerző:

A dél-afrikai energiaügyi minisztérium bejelentette, hogy megkezdik, a széntüzelésű erőművek kivonását az országból ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a veszélyes fosszilis tüzelőanyagtól való megszabadulásnál figyelembe kell venni a gazdaságra és az emberekre gyakorolt hatását, akiknek a megélhetésük függ tőle.

A Bloomberg által látott másolat szerint, november 15-én a minisztérium egy kis létszámú üzleti, kormányzati és kutatási képviselőcsoportnak mutatott be egy jelentést, amiben az állt, hogy egy Just Energy Transition egységet szándékozik létrehozni, annak érdekében, hogy a végeredmény „társadalmi igazsághoz vezessen”. A minisztérium nem volt hajlandó kommentálni azonnal az esetet, de négy ember, aki tudott a dokumentumról megerősítette az eredetiségét.

A jelentés tartalma ellentétes Gwede Mantashe dél-afrikai energiaügyi miniszter alapelveivel, aki többször is kijelentette, hogy az országának továbbra is ki kell használnia szénkészleteit és nem szabad engedni, hogy a fejlett országok diktáljanak, akik sürgetik az éghajlatváltozásért felelős gázok kibocsátásának csökkentését. Mantashe megjegyzései ellentmondtak Barbara Creecy környezetvédelmi miniszter és Cyril Ramaphosa elnök kijelentéseinek.

A beterjesztés azután következett be, hogy a Glasgow-i COP26 klímakonferencián az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és az Európai Unió bejelentette 8,5 milliárd dollár kedvezményes hitelt és támogatást igért Dél-Afrikának, ha a szénről áttér a megújuló energiákra. Dél-Afrika energiájának mintegy 80 százaléka szénre támaszkodik és a világ 12. legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátója

„A szénről való globális átállás már megkezdődött, és különböző arányokban és ütemben történik majd” 

– írta a minisztérium a jelentésében. „Az átmenet nagy változásokat jelent, és ezért gondosan kell kezelni és koordinálni az ügyet” – tették hozzá.

A minisztérium elismerte, hogy a pénzintézetek vonakodnak a szénprojekteket tovább finanszírozni és valószínűnek tartják ,hogy „szénlelőhelyek, és városok fognak elnéptelenedni a folyamat során.”

Fontosnak tartja az energiabiztonság védelmét, és olyan programok bevezetését, mint például az átképzés, hogy ne súlyosbítsák a szegénységet és a munkanélküliséget a széntől függő területeken.

Ennek ellenére a minisztérium a továbbiakban is támogatja az ország jelenlegi energiaterveit, ami magában foglal egy,1500 megawatt termelési kapacitású, új szénerőmű építését.

Azt is javasolta, hogy vizsgálják meg az Eskom Holdings SOC Ltd. állami közmű által üzemeltetett széntüzelésű erőművek atomreaktorokkal történő, utólagos felszerelésének lehetőségét. Az Eskom azt javasolta, hogy széntüzelésű erőművek helyére telepítsenek gáz, vagy megújuló forrásokból például, napenergiával működő erőműveket.

Az Eskom számos üzeme közeledik a tervezett leszerelési dátumhoz és az országnak szüksége lesz kiegészítő villamosenergiát termelő kapacitásra.

(Kiemelt kép: egy férfi sétál a széntüzelésű Kelvin erőmű bejárata mellett az ekurhuleni Kempton Parkban 2021. október 13-án. Fotó: Michele Spatari / AFP)