Merkel is véleményezte a német járványhelyzetet

Angela Merkel német kancellár szerint a Covid-19 fertőzések legutóbbi megugrása rosszabb, mint bármi, amit Németország eddig tapasztalt és szigorúbb korlátozásokat kért a terjedés visszaszorítása érdekében.

2021. november 26., 11:19

Szerző:

Merkel hétfőn azt mondta kereszténydemokrata párt tisztségviselőinek, hogy a helyzet „rendkívül drámai”, és arra figyelmeztetett, hogy néhány kórház hamarosan túlterhelt lesz, hacsak meg nem törik meg a világjárvány negyedik hullámát – mondta egy belsős informátor a Bloombergnek.

A német kancellár szerint sok állampolgár nem érzi a járvány súlyosságát, és bár több embernek kellene oltakoznia, ez önmagában nem is lenne elég. Arra szólította fel Németország 16 államát, – amelyek nagyrészt saját maguk határozzák meg politikájukat a koronavírus elleni küzdelem terén – hogy már ezen a héten vezessenek be további korlátozásokat. Merkel, aki 16 évnyi kormányzás után a jövő hónapban adja át a hivatalát, egyre hevesebben kéri Németországot, hogy fokozza a vírus elleni küzdelmet.

Míg a halálozások száma körülbelül egyötöde a tavaly télen tapasztaltatnak, a gyors terjedés aggodalomra ad okot a halálos áldozatok számának növekedésével kapcsolatban. Jens Spahn egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta, hogy azok az emberek, akik nem kaptak védőoltást a Covid ellen, szinte biztos, hogy elkapják a fertőzést a következő hónapokban, és néhányan közülük meg is halhatnak. Spahn múlt héten egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

„Nem zárhatja ki az újabb teljes lezárást, miután a szomszédos Ausztriában ez negyedszer történt meg a járvány ideje alatt. A szigorú intézkedés hétfőn lépett életbe.”

Spahn azt javasolta, hogy Németország kövesse az osztrák példát. 

Merkel megjegyzései után az euró 0,1%-kal (1,1274 dollárral) esett vissza a múlt héten. A már megtapasztalt 16. havi mélyponthoz képest 0,2%-on belül forgott, ami azután következett be, hogy Ausztria bejelentette az ország bezárását. A Stoxx 600 benchmark (befektetési index) 0,4%-os korai emelkedésről lemondott, és a nap folyamán laposra fordult. Az Euro Stoxx 50, az euróövezet legnagyobb vállalatainak mérőszáma 0,3%-ot esett, hogy Ausztria bejelentette az ország bezárását. Spahn azt javasolta, hogy Németország hamarosan kövesse az osztrák példát.

Az utazási és szabadidős részvények a legsúlyosabban érintettek, a TUI AG 0,9%-kal esett vissza. Miközben Németország felgyorsítja oltási kampányát, az utóbbi időben adott Covid-oltások túlnyomó többsége emlékeztető jellegű volt. Az Egészségügyi Minisztérium szerint az elmúlt héten a beadott 2,5 millió oltás körülbelül 75%-a volt harmadik adag, míg csak 13%-a, azaz körülbelül 329 000 volt olyan ember, aki megkapta az első szúrást.

Németországban a legtöbb szabadtéri karácsonyi vásárt már második éve törlik. Akik nincsenek beoltva, azokat az embereket kijárási tilalom fenyegeti. E héttől Bajorország bezárja a klubokat és a bárokat, az üzleteknek pedig csökkenteni kell a vásárlók számát, az éttermeknek pedig este 10 óráig be kell zárniuk. A legsúlyosabban sújtott közösségekre még szigorúbb korlátozások várnak – jelentette be pénteken az állam kormánya. Szászországban a Német Intenzív Terápiás Egyesület DIVI szerint kórházak helyzete egyre feszültebb és a klinikák arra készülnek, hogy súlyos eseteket más helyre szállítsák. A DIVI szerint a Covid-megbetegedések száma az intenzív osztályokon hétfőre körülbelül 3840-re emelkedett, ami még mindig a második hullám alatti 5750 körüli csúcs, a harmadik hullámban pedig körülbelül 5100 csúcs alatt van.

Bajorországban, Szászországban és Türingiában a Covid-betegek akik az intenzív osztályokon vannak több mint a 30%-át teszik ki az ápoltaknak. Országszerte 2705 szabad hely van az intenzív osztályokon, ami kevesebb, mint a fele az egy évvel ezelőtti kapacitásnak.  

Spahn szerint, a hatóságok 6 millió adag Pfizer vakcina szállítására számítanak a hét elején Németországban. Mindazonáltal az emlékeztető oltások önmagukban nem lesznek elegendőek a fertőzések visszaszorításához a következő két héten belül, de az embereknek is csökkenteni kell a kontaktusok számát – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Angela Merkel a Reichstag-ba megy.fotó: John MACDOUGALL / AFP)