A kötelező oltás bevezetésén gondolkozik az Európai Bizottság elnöke

Erről döntés december 16-án születhet.

2021. december 1., 17:19

Szerző:

Az EU-nak nincs hatásköre arra, hogy  a vakcinával kapcsolatban kötelezettségeket írjon elő, de megpróbálhatja összehozni a tagállamokat, hogy közösen állapodjanak meg – írja a Bloomberg.

„Az Európai Uniónak meg kell vitatnia, hogy szükség van-e kötelező védőoltásokra a Covid-19-es megbetegedések, valamint az új omikron változat elleni küzdelem érdekében”

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

„Úgy gondolom, érthető és helyénvaló, hogy most ezt a vitát vezessük – hogyan ösztönözhetnénk és gondolkodhatnánk a kötelező védőoltásokról az Európai Unión belül”

– mondta egy sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy erről beszélni kell. Közös megközelítésre van szükség. De ez egy olyan vita, amelyet szerinte irányítani kell.

Olaf Scholz, Németország leendő kancellárja támogatta a Covid-19 vakcina kötelezővé tételét, és parlamenti szavazásra szólított fel a tervről. Görögország eközben havi 100 eurós (114 dollár) bírságot vet ki a 60 év feletti, oltást elmulasztó emberekre, egészségügyi díjnak nevezve azt. 

Egy uniós tisztviselő szerint a tagországok úgy döntöttek, hogy nem tartanak virtuális vezetői csúcstalálkozót. Ehelyett az egészségügyi miniszterek kedden ülnek össze, hogy megvitassák a Covid helyzetét, az uniós vezetők pedig a következő, december 16-ra tervezett csúcstalálkozójukon foglalkoznak majd vele.

Von der Leyen megjegyezte, hogy az EU-ban a felnőttek 77%-a be van oltva, és hogy a világjárvány elleni küzdelem legjobb eszköze továbbra is a teljes oltás és az emlékeztető oltások széles körű alkalmazása.

Az európai gyógyszerfelügyelet vezetője kedden az Európai Parlamentben elmondta, hogy nem tudni, szükség lesz-e a vakcina módosítására az omikron elleni küzdelemhez, de a fejlesztés megkezdésétől számítva három-négy hónapba telne, amíg a hivatal engedélyezné az új változatot.

Az EU az 5 és 12 év közötti gyermekek számára szánt vakcinaadagok szállítását is előremozdítja, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség a múlt héten hagyott jóvá. Ezek szállítása az uniós országokba december 13-án kezdődik.

Az omicronra reagálva az EU szerdán azt ajánlotta, hogy a tagállamok naponta vizsgálják felül az alapvető utazási korlátozásokat. A nemzeteknek összehangolt megközelítést kell követniük, és fel kell készülniük a szükséges ellenőrzések bevezetésére – közölte az EU.

(Kiemelt képünk: BRÜSSZEL, BELGIUM - 2021. április 27. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodásról szóló vita során az Európai Parlament plenáris ülésének második napján Brüsszelben, Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via AFP)