Úgy látszik, hogy Nagy-Britanniában kifejlődött a delta alvariánsa, ami még fertőzőbb

Futótűzként terjed a delta egy még fertőzőbb alvariánsa Angliában. Jó hír, hogy valószínűleg nem okoz erős tüneteket. 

2021. november 23., 17:22

Szerző:

A Covid-19 delta variánsának új alverziója terjed rohamosan az Egyesült Királyságban, ami még fertőzőbb. A levett minták 12 százalékánál mutatták ki az új alváltozatot a legfrissebb állami felmérés szerint – írta a Bloomberg.

Ez napi 2,8 százalékos növekedést jelent az AY.4.2 alvariánshoz köthető esetek számában, a REACT felmérés ideje alatt, amit október 19. és november 5. között tartottak – közölték a kutatók. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az új változat kisebb valószínűséggel okoz komoly tüneteket.

Külsős kutatók arra figyelmeztettek, hogy túl korai lenne biztosan megmondani, hogy az új alvariáns valóban kevésbé betegíti-e meg az embereket, mint az eredeti Covid-19 Delta variáns; mivel lehetnek más tényezők is, amik közrejátszanak. Például, ha az AY.4.2 a fiatalabbak körében terjed jobban, vagy olyan helyeken, ahol a populáció többsége be van oltva, és „ezek a tényezők magyarázhatják a megfigyelt különbséget” – mondta Simon Clarke, a Readingi Egyetem sejt mikrobiológiai docense a Science Media Centre által közzétett tájékoztatón.

Megközelítőleg minden 20. iskoláskorú gyerek átesett a betegségen a felmérés ideje alatt. A 65 éves kornál idősebb korosztályban is megduplázódott az előfordulások száma.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Paul Kim /  EyePress via AFP)