Scholz számításba vette az esetleges karácsonyi lezárást

Az új kancellár nem tétovázik ha járványügyi intézkedésekről van szó. 

2021. december 13., 12:28

Szerző:

Olaf Scholz kancellár gyors intézkedéseket ígért a Covid-19 fertőzések németországi terjedésének megfékezésére, de a tartományi vezetőkkel folytatott megbeszélése után nem jelentett be új korlátozásokat, viszont Scholz kategorikusan nem utasította el a karácsonyi lockdown ötletét, írja a Bloomberg.

Csütörtökön Berlinben, Angela Merkel utódjaként kancellárként töltött első teljes napján, újságíróknak nyilatkozva Olaf Scholz inkább az év végi agresszív oltási kampányra vonatkozó tervére támaszkodott, beleértve az emlékeztető oltásokat is. A jövő hétre újabb találkozót tervez Németország 16 tartományával, és nem zárta ki a karácsonyi érintkezési korlátozások szigorítását sem.

„Szemmel akarjuk tartani a jelenlegi helyzetet, és a lehető leggyorsabban döntést akarunk hozni”

– mondta Scholz. Hozzátette, hogy a karácsony nagy fejtörést okoz számukra. 

A napi fertőzések a tetőzés jeleit mutatják, ugyanakkor Németország egyes részein továbbra is túlterheltek az intenzív osztályok, és a kórházba kerülők száma várhatóan tovább emelkedik. Németország arra is felkészült, hogy az omikron változat potenciálisan súlyosbíthatja a közelmúltbeli brutális hullámzást.

„Előfordulhat, hogy az omikron változat megfertőzi a beoltott embereket, majd súlyos betegséget okoz a nem beoltott embereknél”

– az új német egészségügyi miniszter.

„A célunk az, hogy a lehető leggyorsabban olyan hatékonyan oltsuk be a lakosságot, hogy a lehető legkevesebb halálesettel fejezzük be a delta hullámot, és elkerüljük az omikron hullámot”

– folytatta.

Scholz veszi át az ország járvány elleni küzdelmét Merkeltől, aki gyakran küzdött azzal, hogy a regionális vezetőket maga mellé állítsa. A német egészségpolitika nagyrészt a tartományok kezében van. Németország lakosságának alig 70%-a van teljes mértékben beoltva, ami elmarad a nyugat- és dél-európai országoktól. Ezt a hiányosságot tekintik az október közepe óta tartó fertőzési hullám fő forrásának, amely messze meghaladja a korábbi németországi járványok számát.

(Kiemelt képünk: 2021. december 13., Berlin: Olaf Scholz kancellár (SPD) száj-orrvédőt viselve ül a kabinetszobában, mielőtt a kancellárián megtartja a heti kabinetülést. Fotó: N: Michael Sohn/POOL AP / dpa Picture-Alliance via AFP)