Megbünteti az EU az emberi jogok lábbal tipróit Mianmarban, Kínában, Észak-Koreában és Csecsenföldön

Az uniós tagállamok külügyminiszterei brüsszeli találkozójukon megállapodtak, hogy többek között a mianmari puccsért felelős katonai vezetők ellen szankciókat vezetnek be.

2021. március 22., 14:22

Szerző:

Az elkövetők listáján szerepel a mianmari fegyveres erők főparancsnoka és főparancsnok-helyettese, Ming Aung Hliang és Soe Win. Az intézkedések utazási korlátozásokról, vagyoni eszközök befagyasztásáról, valamint pénzeszközök vagy más gazdasági erőforrások tilalmáról rendelkeznek.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa hétfőn abban is megállapodott, hogy a múlt év végén elfogadott uniós emberi jogi szankciórendszer keretében korlátozó intézkedéssel sújtanak négy magas rangú kínai hivatalnokot, akik felelősök az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni elnyomó bánásmódért.

Emberi jogi csoportok szerint a kínai hatóságok átnevelő táborokba zártak muszlim kisebbségi csoportokhoz tartozó mintegy 1,5 millió embert, köztük ujgurokat, kazahokat és egyéb kisebbségeket.

Ugyancsak az uniós emberi jogi szankciórendszer keretében az EU korlátozó intézkedéseket vezet be több észak-koreai személy ellen az országban tapasztalható általános emberi jogi elnyomás miatt. Olyan csecsenföldi vezetők ellen is intézkednek, akiket LMBTQ kisebbségek üldözésével vádolnak.

Az unió további személyeket szankciónál Líbiában, Dél-Szudánban és Eritreában is az emberi jogok súlyos megsértése miatt.

(Kiemelt kép: A mianmari puccsellenes tüntetők egy általuk emelt útakadály tetején Rangunban 2021. március 17-én. Fotó: MTI/EPA)

 

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).