Ausztrália és Új-Zéland szerint egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy Kína komolyan sérti az emberi jogokat Hszincsiangban

Közös nyilatkozatot adott ki az ausztrál és az új-zélandi külügy.

2021. március 23., 06:06

Szerző:

Egyértelmű bizonyítékok támasztják alá azt, hogy Kína komolyan megsérti az emberi jogokat Hszincsiang tartományban - jelentették be Ausztrália és Új-Zéland külügyminiszterei. Hozzátették: üdvözlik a többi nyugati ország által kínai tisztségviselőkre kiszabott büntetőintézkedéseket.

"Egyértelmű bizonyítékok szólnak az emberi jogok súlyos megsértéséről, köztük a vallásszabadság korlátozásáról, a tömeges megfigyelésekről, a széles körben alkalmazott törvénytelen őrizetbe vételekről és kényszermunkáról, valamint a kényszer születésszabályozásról, sterilizációról" - nyilatkozta Marise Payn és Nanaia Mahuta a hszincsiangi ujgurok és más muszlim kisebbségek elleni jogsértésekről.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia és Kanada hétfőn szankciókkal sújtott néhány magas rangú kínai tisztségviselőt a hszincsiangi jogsértések miatt. Ez volt az első összehangolt nyugati fellépés volt Kínával szemben Joe Biden új amerikai elnök hivatalba lépése óta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek egynapos ülésének szünetében azt mondta, Magyarország értelmetlennek, magamutogatónak és károsnak tartja, hogy az Európai Unió szankciókat hozott kínai személyek ellen.

Az uniós szankciókra válaszul Kína Reinhard Butikofer német politikust és Adrian Zenz német kutatót, valamint az Európai Parlament, a holland és a belga törvényhozás egyes tagjait, illetve négy intézményt sújtott szankciókkal. A pekingi külügyminisztérium közleménye szerint az EU lépése "hazugságokon és félretájékoztatáson" alapul, súlyos beavatkozást jelent Kína belügyeibe, sérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit, emellett jelentősen aláássa Kína és az EU kapcsolatait.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn sajnálatosaknak és elfogadhatatlanoknak nevezte a kínai válaszlépéseket. Josep Borrell az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követő sajtótájékoztatóján egyebek mellett azt hangsúlyozta: ahelyett, hogy megváltoztatná politikáját, és kezelné az Európai Unió jogos aggályait, Kína ismét szemet huny az emberi jogi jogsértések felett.

Kiemelt kép: A törökországi ujgur közösség tagjai az isztambuli kínai nagykövetség előtt tüntetnek a Kína északnyugati részén fekvő Hszincsiangban élő ujgurokkal szemben alkalmazott kényszermunka ellen 2021. február 10-én. MTI/AP/Mehmet Guzel

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).