Somfai Péter: Hogyan fordulhat elő?

2019. november 14., 06:00

Szerző:

Az emberi gyávaság, a félelem, a megalkuvás okozza a világban a tragédiákat. Talán tizenhat éves lehettem, amikor a gimnáziumban először tanultunk a náci Németország rémtetteiről. A pogromokról, a koncentrációs táborba hurcolt több millió zsidó ember kiirtásáról. Édesapám korábban csak annyit mesélt nekem „azokról az időkről”, hogy fegyvertelen katonaként megfordult a Donnál, és együtt raboskodott Radnótival. Anya múltjáról annyit tudtam, hogy ő is járt valami táborban, repülőgépeket szereltek Hitlernek. Tizenévesen nem értettem, hogyan fordulhatott elő, hogy az a sok százezer ember birkaként beszállt a vagonokba, és nem tiltakozott, nem ragadott fegyvert. Meghaltak volna, mondta apám. Így is meghaltak, vágtam rá én.

1980-ban, berlini tudósítóként, megrázó élményt jelentett számomra, ahogyan az NSZK-beli tévéállomások egymással versengve szembesítették az akkori fiatalokat a még élő apák, nagyapák nemzedékével. Nem volt olyan beszélgetés, amelyben ne tette volna fel valaki a kérdést: hogyan engedhettétek meg mindezt?

A hétköznapok rohanásában sokszor meg sem fordul a fejünkben, hogy valami nincs rendjén körülöttünk. Hogy meg kellene állni, és feltenni a kérdést a politika formálóinak: jó lesz ez így? Hová vezet, ha lépésről lépésre lecsippentenek egy kicsit a jogainkból? Átírják az alkotmányunkat, átszabják a választási rendszert. Ha egyszer csak azt látjuk, hogy ripsz-ropsz pártkatonák pottyannak minden közpozícióba, hivatalba, hatósághoz.

Csak megvonjuk a vállunkat.

A minap az egyik tévécsatorna bemutatott egy háromrészes francia filmsorozatot, amely a sztálinizmus születését és a diktátor hatalmának kiterjesztését mutatta be. A megdöbbentő, eredeti képsorokhoz mellékelt szöveg mélyen megfogott. Sztálin maga fogalmazta meg egy interjúban, hogy a papnevelde álnok világa kellett ahhoz, hogy azzá legyen, ami. El kellett sajátítania a kémkedést, el kellett fogadnia, hogy a magánszféra tisztelete és az érzelmesség a gyengék tulajdonsága. Alapszabály: soha ne mutasd ki az érzelmeidet, soha ne áruld el magad, ha hatalomra akarsz kerülni! Már húszévesen bandafőnöknek tekintette magát. Lázadó volt, nem volt hajlandó levágatni a haját, lobogó ingekben járt, szakállt növesztett és tiltott könyveket olvasott. Megértette, hogy a 20. századi orosz társadalom feudális, ezért el kell pusztítani, és egy másik társadalmat kell helyette építeni. Később már arról beszélt: Hitlertől megtanulta, hogy csak erőszakkal lehet kormányozni, az árulás, a hazugság, még a gyilkosság is megengedett bizonyos szint felett. Amikor a párt élére került, szakított egy „agyrémmel”, amelyet ő lelkiismeretnek nevezett.

A csúcsra vezető úton szüntelen ellenséget keresett. Így bizonyította híveinek, hogy csakis rá számíthatnak. Az ellenséggel vívott harc sosem érhet véget, írta egy helyütt. Már-már paranoiásan kapaszkodott ebbe. Hol a szeparatistákkal, hol a fehérekkel számolt le, később a saját elvtársaival, a hadsereg tisztjeivel, a zsidó orvosokkal, a saját feleségével is, ha kellett. Fel sem lehet sorolni ki, mindenkit küldött a halálba. A németek, a háború szinte ajándék volt számára. Idézték a filmben egy mondatát: „A legnagyobb élvezet, amikor az ember kiválasztja az ellenségeit, kidolgozza a támadás részleteit, amellyel kegyetlen bosszút állhat rajtuk, majd hazamegy aludni.”

Anno a németek, az oroszok, de a világon minden diktatúra elkábított polgárai általában csak nagyon későn veszik észre, hogy mi történik velük. Sodródnak egy nemzeti vagy rosszabb esetben az egész világot megrengető tragédia felé. Akár a lassan főzött béka, csak későn veszik észre a bajt, amikor már nem tudnak kiugrani a „fazékból”.

A minap a Klubrádió filmklubjában bemutattak egy dokumentumfilmet, amely a 2018-as magyarországi választásokról szólt. A vetítés után, amikor a nézők kaptak szót, valaki arról beszélt, nagyon tart attól, ha majd évek múltán a gyerekei, az unokái megkérdezik tőle, miért engedtük, miért engedte, hogy ilyen irányba menjenek a dolgok, nem tud majd mit mondani. Hogyan lehetett szemet hunyni a százezernyi fiatal emigrációja felett? Elfogadni a sajtó szabadságának korlátozását és elhinni azt a sok hazugságot a migrációról, amivel kétharmaddal lehetett nyerni?

Ha megnézi azt a bizonyos, Sztálinról készült filmet, akkor talán azt feleli: a Szovjetunióban is egy diktátor olyan világot hozott létre, amelyben csak egy, az ő játékszabálya volt érvényben. Fent állt a tribünön, és hazudott, lent pedig a nép tapsolt. Pedig a sorokban mindenki tisztában volt azzal, sőt maga a diktátor is, hogy amit hallanak, az hazugság. De mert a taps folyatódott, a diktátor elégedetten hazudhatott tovább. És a nép megengedte neki.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.