Morális zavarban az MSZP?

Belpolitikai értelemben kicsit még uborkaszezon van, mert a Covid visszatérésén és a Vidnyánszky féle színházi totalitarizmuson kívül számottevő események nem történnek, így már az is érdekessé válik, hogy az utóbbi évben teljesen marginalizálódott MSZP tisztújítást tart szeptember 18-adikán.

2020. szeptember 4., 14:33

Szerző:

Viszont, ha komolyabban megvizsgáljuk az ottani történéseket, elmúlik az uborkaszezonos unalom, és a helyét átveszi a megdöbbenéssel vegyülő kíváncsiság. 

A megdöbbenés számos területen éri az embert. Már az is szokatlan, hogy az MSZP röpke két év alatt elvesztette a demokratikus ellenzék vezető szerepét, de ebben túl sok megdöbbenésre okot adó aktualitás nincs, kezdik már megszokni az emberek. Az viszont annál inkább elképeszti a vizsgálódó embert, hogy az MSZP vezetése az utóbbi pár hónapban módszeresen kezdi eltávolítani a párt azon szervezeteit és tagságát, ahol Tóth Bertalan elnöki pozícióra aspiráló ellenfele, Mesterházy Attila támogatói vannak. Érdekes módon más szervezeteket és tagokat nem abajgatnak, csak őket. De ennél is meglepőbb, hogy Tóth Bertalannak két éven át semmi baja nem volt ezekkel a szervezetekkel, tagokkal, kizárólag akkor borult a bili, amikor kiderült, hogy Mesterházy esetleg mégis indulna az elnöki posztért. Nem állítom, hogy a kronológiában közelálló eseményeknek közük van egymáshoz, de mindenesetre meglepő. 

Ahogy az is meglepő, hogy az MSZP központi Facebook-oldalán és az mszp.hu oldalon, ami a párt hivatalos internetes oldala, a mai napig nem találhatunk sem Mesterházy Attila, sem Őri László indulásáról tájékoztató írást, interjút, bárminemű tájékoztatást, holott már két hete bejelentették az indulásukat. Ellenben a Tóth-Kunhalmi párosról már tömegével találunk információt, amelyekben érdekes módon kritikát fogalmaznak meg a két másik indulóval szemben, miközben róluk más hír nincs az oldalon. Az is feltűnő, hogy ezeken az oldalakon egyetlen kritikus megjegyzés sem található, a tagság ellenvéleménye az aktuális vezetéssel kapcsolatban semmilyen formában nem érzékelhető. Mintha a kritika, az ellenvélemény, a másik induló melletti kiállás, érvelés és indoklások teljesen ki lennének gyomlálva az oldalról, és kizárólag az aktuális vezetést támogató kommentek és posztok lennének elfogadhatók az oldalon a párt számára. Azért itt már az emberben megmoccan a kisördög, mert olyan érzése van, mintha a Fidesz oldalaira tévedt volna. Az egésznek olyan hangulata és látszata van, mintha az MSZP aktuális vezetése a saját propagandaeszközévé tette volna a párt tagságának tájékoztatására szolgáló eszközöket. 

Ezt a teóriámat erősíti, hogy az MSZP-hez erősen köthető Hírklikk.hu-n sem találtunk egyetlen interjút vagy híradást sem arról, hogy Mesterházy Attila és Őri László is indulna az MSZP elnöki posztjáért a tisztújításon. Az MSZP-hez tartozó, hozzájuk közelálló fórumokon, Facebook-oldalakon is csak elvétve találkozni Mesterházyval, Őri pedig egyenesen egyetlen oldalon sem látható. Viszont ahol felbukkan Mesterházy, azokon az oldalakon kőkemény kritika jelenik meg vele kapcsolatban a kommenteknél, amelyeknek igen széles a spektruma, sőt, a Mesterházy mellett kiállókat megszólják a kommentelők. Érdekes módon a Tóth-Kunhalmi páros esetében ilyesmivel szinte egyáltalán nem találkozunk, ám ha mégis felbukkan egy-két ilyen, azzal sem sokáig. Az utóbbi napokban az általam figyelt oldalakon egy-egy értelmesebb, tartalmasabb, láthatóan nem indulatvezérelt, hanem átgondolt kritika pár nap múlva eltűnt az oldalról, sőt a kommentet jegyző illetők egyetlen bejegyzését sem találtam azt követően. Ebből arra következtettem, hogy vagy abbahagyta a véleményének kifejtését az illető, vagy eltávolították őt az oldalról. Figyelembe véve, hogy Mesterházy mellett érvelt és Tóth Bertalant eredményeit, teljesítményét kritizálta, erősen vélelmezhető, hogy az utóbbi történt, mivel semmi indoka nem lett volna törölni a saját érvelését és pláne nem a kampányolását Mesterházy mellett, akiben az MSZP megújulását vélte remélni. 

Amennyiben a fentiekhez hozzátesszük, hogy azt a Molnár Zsoltot választották újra az MSZP budapesti elnökének, aki nem volt képes megakadályozni az MSZP polgármestereinek, alpolgármestereinek, önkormányzati képviselőinek a távozását a konkurrens DK-ba, akkor egyre inkább látjuk visszaigazolódni azt, hogy az MSZP-ben olyan típusú morális válság keletkezett, ami legalábbis megdöbbentő. A korábbi események is erre a morális és értékrendi zavarra utalnak: 

- a tragikus EP választási eredmény következményeként a megszerzett egyetlen EP-képviselői helyet a bukott kampány főnöke kapja; 

- a sikeresnek mondható önkormányzati választást követően az MSZP-t elhagyják a polgármesterei, alpolgármesterei, önkormányzati képviselői, szervezetei, tagjai, mert elégedetlenek az MSZP vezetésével, ami azért nem tipikus egy sikeres választást követően; 

- az MSZP majd egy éve 5-6 százalék környékén mért párt, amire azt mondja a Tóth-Kunhalmi tandem, hogy „sosem futott még ilyen jó köröket az MSZP”. 

Az egésznek olyan olvasata van, hogy, ha rosszul végzed a dolgodat, akkor az MSZP-ben ezért pozíciót és elismerést kapsz, de ha ellenvéleményed van, akkor eltávolítunk a pártból. Nem állítom, hogy ez így is van, de épp az MSZP-hez köthető az az ide vonatkozó legendás mondás Kósáné Kovács Magdától, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Ezt kicsit átalakítva ma így hangzana a mondat: nem elég demokratának lenni, annak is kell látszani. Jelenleg az a látszat, hogy az MSZP könyörtelenül elnyomja a kritikus hangokat a párton belül, miközben hurrápropagandát folytat az MSZP eszközeivel és fórumain egy olyan teljesítmény mellett, amiről a politikai szakértők döntő többsége legalábbis nehezen tud pozitívumokat felmutatni. 

Mindezeket követően pedig a napokban megjelent a Závecz-jelentés, miszerint Tóth Bertalan alig látható a politikai térben és nem igazán kedvelik a választók, míg Mesterházyt kvázi mindenki ismeri és messze a legkedveltebb MSZP-s politikus, miközben az MSZP támogatása 4 százalékra süllyedt. Mindenkinek a belátására bízom, hogy ezeknek az adatoknak van-e közük a fenti eseményekhez. 

 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.