Mátyás Győző: Dr. Trump

2020. március 8., 09:00

Szerző:

Nem tudom, lehet-e már pániknak tartani  azt a vészreakciót, ami végigsöpör a világon a koronavírus miatt, de a helyzet aggasztó. Tökéletesen érthető okokból. Világjárvány a 21. században.

A világ vezető hatalmának elnöke pár nappal ezelőtt még azt mondta: „a koronavírus el fog tűnni egy napon, mint egy csoda, egyszerűen eltűnik”. Hát lehet, hogy egy napon tényleg, de most nagyon nem úgy tűnik.

A jó hír viszont az, hogy Donald Trump aláírta a törvényt, ami egy 8,3 milliárd dolláros csomagot irányoz elő a vírus ellen küzdelemre. Az összeget vakcina kutatására, tesztvizsgálatokra, gyógyszerekre és kezelésekre vagy a feltételezett fertőzöttek kapcsolatrendszerének feltárására szánják.  500 millió dollárt pedig az időskorúak ellátásának bővítésére.

Amerikát is elérte a vész, reggel a kaliforniai újságok, portálok arról számoltak be, hogy a Stanford egyetemen felfüggesztik az óralátogatást, csak online oktatás lesz két hétig. Ugyanez igaz a The University of Washingtonra is.

Amerika azért is van különleges helyzetben, mert a járvány éppen a választási kampány idején terjed, és ez – akarják vagy sem – nyilvánvalóan része lesz a küzdelemnek. Nem véletlen, hogy Trump most már nem lekicsinyelni akarja a vírust (bár a számokkal továbbra is hadilábon áll: pénteken a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központban (CDC) tett látogatásakor 240 esetről és 11 halálos áldozatról beszélt, noha már akkor is több volt), hanem az egészségügyei szervek felkészültségét dicséri, és ígéri, hogy rövidesen megtalálják az ellenszert. Ha így volna, meg se kellene rendezni a választást.

Persze nem is ő lenne Donald Trump, ha ezt a helyzetet nem használná ki egy kis öntömjénezésre. Nem véletlen, hogy Dana Milibank a New York Times-ban közölt szarkasztikus publicisztikájában azt javasolja, indítsanak “Kérdezze Dr. Trumpot” teleorvosos show-t, amelyben “Amerikai vezető egészségügyi szakemberét” kérdezhetnék a nézők.

A szarkasztikus tónus nem aránytévesztés.

A minap jelentette ki az elnök, hogy neki “a tudomány iránt természetes ösztönei vannak”, aminek az az oka, hogy „nagybátyja sok évig kitűnő professzor volt az MIT-n.” Csak a vak nem látja itt a világló összefüggést. Nyilván ez az ösztön predesztinálta Trumpot arra, hogy megállapítsa: a hivatalos mortalitási adatok (a fertőzöttek 2-3 százaléka) túlzóak, mert ő sok emberrel beszélt és úgy hallotta, hogy az arány nem éri el az 1 százalékot.

Alapvető fontossággal bír és példaértékű, hogy krízishelyzetben hogyan viselkedik a világ vezető hatalmának elnöke. Ezért is kísérte kiemelt figyelem a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központban (CDC) tett látogatását.

Amikor a koronavírus-tesztek kerültek szóba – amelyek miatt sok kritika érte a kormányt –, Trump azt mondta: azok legalább olyan “tökéletesek”, mint a telefonbeszélgetés. Ezzel az ukrán elnökkel folytatott csevegésére utalt, ami az impeachmenthez vezetett. Valószínűleg lehetett volna ennél invenciózusabb hasonlatot is találni.

E pillanatban a járvány szimbóluma és súlyos esete, hogy a Grand Princess nevű üdülőhajó fedélzetén 21 fertőzött embert találtak 46 teszt elvégzése után. Ami irtózatosan rossz arány 3500 utas esetén, és mutatja a veszély nagyságát. Trump a sajtótájékoztatón lezser módon közölte, hogy csak maradjon mindenki ott, ahol van, mert ő, azaz Donald Trump nem akarja, hogy megkétszereződjön a fertőzöttek száma. Értsd: ha a szárazföldre jutnak, rosszabb lesz a statisztika. Igazi felelős magatartás. Este aztán Mike Pence alelnök bejelentette, nem-kereskedelmi kikötőbe várják a hajót, hogy mindenkin elvégezhessék a tesztet.

Mivel kérdezni is lehetett az elnöktől a sajttájon, természetesen nem maradhatott el a CNN riporterének kioktatása (fake news), és a szokásos önfényezés sem egy Fox-tudósításra utalva.

Ahogy a Washington Post tudósítója írja, a sajtótájékoztatón amúgy az elnök folyamatosan megcáfolta és leintette a mellette álló orvosokat, szakértőket. Mert ő jobban tudja.

De hát ez egyáltalán nem váratlan reakció egy igazi politikai mulattatótól, ez a fellépés is része volt a 2016 óta tartó elnöki show-nak.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.