Buják Atila: A számok tükre

A teszt egyébként lótúrót sem ér, csak akkor, ha a fertőzött kontrollszemélyt kiemelik a közösségből. Határzár van, de csak módjával, néha jönnek a csehszlovákok, hébe-hóba a lengyelek, s mindenütt jó, de legjobb otthon, védekezésben világelsők a magyarok. A németek ezt másképp látják. Magyarországon kőkemény járvány dúl, írják, jobb kerülni ezt az országot.

2020. november 20., 07:00

Szerző:

6449 vagy 7000 friss fertőzött? Komoly dilemma. Minden nap történik valami, és az ember káosz kavarta ködben a biztos fogódzókat keresi. Például szilárd pont a Covid. Fertőzések, halálozások száma. Azzal indul és záródik a nap.

– Fáradt vagyok – mondja a trafikoslány. – Hazamegyek. Húzza már föl azt az izét. Az orra fölé. Megbüntetnek.

Elbizonytalanodik.

– Lehet, hogy nincs ez az egész? Valami tévedés? – mondja, és hangja kaparós, majdnem sírós.

– Lehet – mondom leverten. – Annyi mindent beszélnek.

A sajtóhang maga a káosz. Egyrészt még annyi jótanácsot, parancsot, késztetést, unszolást, utasítást, bátorítást és megrovást az életben nem kaptunk, mint az utóbbi nyolc hónapban. A bársonyosan nyugtató államvezetői duruzsolástól a kegyetlenségig szikár élettanászi elemzésig, a sokkoló statisztikáig, az érzelgős bazsalygásig, az anyáskodó bátorításig, a katonai bikkfanyelvig („vegye má’ fel, jóember”) terjed a kommunikációs skála. A finálé a szűkszavú gyászhír. Mennyivel egyszerűbb a helyzet a türkmén–üzbég régióban, ahol elnöki rendeletre az állami televízió kihirdette: márpedig járvány nincsen, mindenki seperje az utcát, énekeljen, a hangszórókból zene szól. Ez is megoldás. A mi helyzetünk összetettebb.

Tegnap például azt hallottam, hogy a műsorvezető sztárkutyája kiszimatolta a bajt, az asszony fölé hajolt lágyan, és orrcimpái kitágultak. A kutya ugyanis ilyen. Szagról is megérzi a bajt. Maszkismertetőben is részesültünk, legjobb a dupla bélésű, szilikon, mosni nem kell, megfékezi a cseppeket, oda-vissza szigetel. Terjedőben a kalocsai magyaros, hazafias a háromszínű maszk, a macis maszk családias. Kutyát az utcán nyolc után pisiltetni a háztól ötszáz méterre nem tilos, veszélyben vannak az ápolónők, hetente tesztelik a pedagógusokat. Közülük heten el is hunytak, más forrás szerint mindenki jól van. A teszt egyébként lótúrót sem ér, csak akkor, ha a fertőzött kontrollszemélyt kiemelik a közösségből. Határzár van, de csak módjával, néha jönnek a csehszlovákok, hébe-hóba a lengyelek, s mindenütt jó, de legjobb otthon, védekezésben világelsők a magyarok. A németek ezt másképp látják. Magyarországon kőkemény járvány dúl, írják, jobb kerülni ezt az országot. Az olaszok bőbeszédűek, permetezik a fertőzött cseppeket, a spanyolok fegyelmezetlenek, a franciák különcök, azért franciák, a svédek, mint mindig, túl lazák.

A kommunikációs szétesés totális.

A kilátás egyrészt maga az apokalipszis. Bibliai méretű éhínség, tömegháború várható, másrészt – mondja a humán etológus – a glóbuszon hetente egymillió ember hal meg. Mi ehhez képest pár ezer covidos?

Az ember attól szorong, ami van, mégsem látható. A fekete halál idején az észak-olasz városokban 1357-ben a sírokban szardíniaként egymásra fektetve hevertek a holtak, tetemek töltötték meg a félig ásott kutakat. A hullákat az ebek reggelre kikaparták, maradványokkal töltve meg az utcát.

A vírus itt van, mégsem látható, csak a félelem kitapintható, statisztikákban szublimálható. A reggeli friss számokban. Ami a számokon túl van, értelmetlen, zavaros információ. Ömlik a szó minden csatornán. Az ablak előtt kavarog a hó.

Mivel az Egyesült Államok kormányzata ma azt szeretné – a magyar nép érdekeivel megegyezően –, hogy Magyarország alkotmányos demokrácia legyen, a magyar kormány pedig ezt nem szeretné, halkan kijelenthető, hogy a magyar nép valódi érdekeinek előmozdítását – bár aligha tehet érte bármit – az Egyesült Államok kormányzata szorgalmazza, a magyar kormány pedig nem.
A Hunyadiak koporsóit azért nyitották fel, hogy DNS-mintát vegyenek belőlük. Ezekből megállapítják Mátyás király „Y-kromoszómás haplocsoportját”, azaz a „férfiágon öröklődő genetikai markereit”. A tudás birtokában a székesfehérvári osszáriumból kiválogatnák Mátyás király csontjait, összeraknák a csontvázát, majd eltemetnék. Kezdetnek. Mert utána jönne a többi király.
Így érkeztünk meg a 25 év alattiak mentességéhez. Mire is lesz ez jó? Kellemes lesz nem fizetni adót, de ettől például még nem lesz jobb a fiatalok helyzete a munkaerőpiacon – itt a legmagasabb a munkanélküliség. Azért, mert több nettója lesz a fiatalnak, még nem éri meg jobban felvenni, alkalmazni. Ha pedig nem talál munkát, másodlagos, hogy mennyi a kedvezmény és a mentesség.
A gyakorlat azt mutatja, hogy a felhasználó  a szolgáltató önkényének ki van szolgáltatva és ezekben az esetekben gyakran sérülnek a szólászabadsághoz fűződő alkotmányos jogok. Nem csak és nem is elsősorban Trump elnökről van szó, hanem nagyon sok névtelen, ismeretlen felhasználó alkotmányos jogairól.
A magyar kormánypropaganda, vagyis az állami talpat vehemensen nyaló sajtó egésze a washingtoni Capitol Hillen zajlott történéseket olyan kifordított logikával, olyan elferdített interpretációval, olyan valóságellenes tálalásban, olyan szemérmetlen hazudozással és olyan lelketlen, lehetetlen, szemfényvesztő álmagyarázatokkal adta elő, hogy még a leginkább elszánt Trump-hívők sem találhatták volna ki ennek forszát, minthogy nem is találták, mert nekik valóságosan is legfeljebb kisebb csúsztatásokra futotta.