Szuperhold és üstökös – egyszerre két égi jelenség is látható most

Bár tegnap volt ereje teljében, de a szuperhold még ma is gyönyörű lesz.

2024. október 18., 13:09

Szerző:

Október 17-én megérkezett a szuperhold, ami egy olyan különleges holdtöltét jelent, ami évente legfeljebb 3-4 alkalommal figyelhető meg, de ezek az alkalmak sem teljesen egyformák.

Mint arról a 168.hu is beszámolt, az októberben felkelő Vadász Hold 2024 harmadik és egyben legközelebbinek tűnő szuperholdja. Mindez a méretét és a fényességét is befolyásolja: előbbi esetében 15 százalékos növekedés figyelhető meg, míg a fényessége 30 százalékkal erősebb, mint ami egy átlagos teliholdas estén tapasztalható.

Ma hajnali 1 óra környékén volt a legközelebb hozzánk, ám ez nem azt jelenti, hogy ma az esti órákban, illetve a következő két napban ne gyönyörködhetnénk benne, hiszen csak lassan távolodik, illetve kezd el fogyni – legalább mi innen így látjuk.

A szuperhold mellett üstököst is láthatunk

Most még annak is érdemes lesz felnéznie az égre, akit nem különösebben hoznak lázba a csillagászati események. Valóban ritka látvány nyújt a hatalmas és fényes telihold, ami a szuperhold idején körülbelül 27 ezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint az év más időszakaiban, ezért is látjuk nagyobbnak.

A Vadász Hold elnevezés az októberi telihold megnevezése egyes népeknél, ugyanis jellemzően ez a holdciklus indítja el a vadászati szezont. Érdekesség, hogy a szeptemberi telihold ehhez hasonlóan a Szüreti Hold elnevezést kapta.

A szuperhold valóban lenyűgöző, a szakemberek szerint érdemes olyan  helyről megfigyelni, ahol alacsony a fényszennyezés. A Svábhegyi Csillagvizsgáló arra is felhívta a figyelmet, hogy a Hold felszíne a szokásosnál jobban megfigyelhető most, távcsővel a kráterei is tisztán kivehetőek.

Ezekben a napokban a szuperhold mellett egy másik égi jelenségre is érdemes figyelni. Mint arról a 168.hu is hírt adott, Magyarországról is látható a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) névvel ellátott, rendkívül fényes üstökös. Ma este 7 órától már 21 fokos magasságban lehet rábukkanni, de a legegyszerűbben október 20-án lehet majd felfedezni, ekkor ugyanis együttáll az üstökös a Kígyótartó csillagkép Marfik csillagával, 24 fokos magasságban.

Bár az üstököst ma a szuperhold még némileg elhomályosíthatja, különösen az üstökös fénycsóváját, ám a következő két napban erre is érdemes lesz figyelni, ugyanis ritka égi jelenségről van szó. A szakemberek szerint napnyugta után alapvetően szabad szemmel is látható az üstökös, a fénycsóva megfigyeléséhez azonban távcsőre is szükség lehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)