Kiderült: a műholdak ártanak az ózonrétegnek

A csillagászok nagy része egyáltalán nem örül annak, hogy elterjedt a műholdak használata, de nem csak szerintük problémásak ezek az eszközök.

2024. június 21., 18:45

Szerző:

Akár a földi élet minőségét is befolyásolhatják az egyre nagyobb számban alkalmazott műholdak a kutatók szerint – számolt be róla a HVG.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói legfrissebb tanulmányukban arra mutattak rá, hogy a műholdak használata nagymértékben károsíthatja az ózonréteget. A Geophysical Research Letters című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint önmagában nem a műholdak jelenléte okozza a problémát, hanem az, hogy a Földre való visszatérésük során a légkörbe belépve elégnek. Az ekkor felszabaduló alumínuim-oxid részecskék veszélyesek, ugyanis károsítják a Föld ózonrétegét, mivel kölcsönhatásba lépnek azzal, ez pedig hosszú távon is befolyásolja a bolygó életét.

Azt is megállapították, hogy 2016 és 2022 között nyolcszorosára emelkedett a káros részecskék száma a légkörben, ami mindenképpen aggodalomra ad okot, ahogyan az is, hogy évről évre egyre több műholdat bocsátanak fel, amelyek előbb-utóbb visszatérnek a Föld légkörébe, és minden esetben elégnek, így tovább súlyosbítva a problémát.

Elon Musk nevéhez köthetőek a Starlink műholdak, amelyekből több ezer kering a bolygó körül, ezek jelentik a legnagyobb veszélyt jelenleg.

A műholdak a csillagászokat is zavarják

Nemcsak a kutatók, hanem a csillagászok is felemelték a hangjukat műholdak ellen, ugyanis a több ezer világító műhold nagymértékben zavarja a csillagászati tevékenységet is, és tudományos projektek lebonyolítását is akadályozhatja.

A SpaceX 2022 augusztusában kijelentette, hogy a későbbiekben törekszik arra, hogy olyan műholdakat fejlesszen ki, amelyek nem befolyásolják a csillagászati vizsgálatokat, ám még jelenleg is sok olyan eszköz van használatban, amelyekre ez nem érvényes.

Bár a műholdak felbocsátást az is indokolta, hogy azok internetet képesek visszasugározni a Földre, amelyre egyre nagyobb szükség van a bolygó minden pontján, de mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a műholdaknak vannak káros hatásaik is.

A kutatók azt is kiemelték, hogy az ózonrétegre gyakorolt hatásuk rendkívül aggasztó, hiszen mindez az Északi-sark és a Déli-sarkon uralkodó hőmérsékletet is befolyásolja, méghozzá negatívan, hiszen emeli azt. Amennyiben ezeken a területeken emelkedik a hőmérséklet, az a jelenleginél is nagyobb mértékű olvadáshoz, és az egész Földre nézve még súlyosabb következményekhez vezethet.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.