Ekkor érkezik az üstökös, ami szabad szemmel is látható lesz

Napokon belül különleges csillagászati eseménynek lehet tanúja mindenki, hiszen ismét egy üstökös érkezik.

2024. október 9., 17:17

Szerző:

Derült időjárási viszonyok mellett szabad szemmel is látható lesz Magyarországról a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) névvel ellátott, rendkívül fényes üstökös – hívta fel a figyelmet a Telex a Svábhegyi Csillagvizsgáló információira hivatkozva.

A meteorológiai előrejelzések szerint lesznek olyan csillagfényes esték, amelyek lehetővé teszik, hogy a tiszta égbolton bárki felfedezhesse az üstököst a hónap közepén. A szakemberek elárulták, hogy október 11-től már felfedezhető az égbolton, már valószínűleg ekkor még csak a gyakorlottabbak fogják felfedezni napnyugta után.

Nem sokon múlt, hogy lehetőség legyen a megfigyelésére, ugyanis szeptember 27-én a Nap közelsége akár meg is semmisíthette volna. Az előrejelzések szerint nagy fényereje miatt még könnyebb lesz észrevenni, akár szabad szemmel is, de távcsővel biztosan bárki észreveheti.

Pontosan hol bukkan fel az üstökös?

Az égi jelenség nyomait október 11-én, napnyugta után érdemes először keresni, az égbolt nyugati felén. A Vénuszhoz viszonyítva a legkönnyebb megtalálni: a fényes bolygó alatt, attól 29 fokkal nyugatabbra helyezkedik el. Mindenképpen csak azután érdemes keresni, hogy a Nap a horizont mögé került, addig ugyanis a fénye elnyomja az üstökös ugyan erős, ám a Napéval össze sem hasonlítható csillogását.

A csillagászok arra is felhívták a figyelmet, hogy minden valószínűség szerint ahhoz hasonló élményt kínál a jelenség, mint 2020-ban a C/2020 F3 (NEOWISE) néven emlegetett üstökös, amelyet szintén rengetegen láttak szabad szemmel is. Ezúttal egy különlegességet is megfigyelhetnek azok, akik már október 11-én is megkeresik az üstököst, és távcsövet is használnak: a fénycsóva olyan szögből látszik, hogy néhány napig úgy tűnik majd a Földről nézve, mintha még egy csóvában folytatódna.

Aki nem érzi magát elég gyakorlottnak, annak érdemes megvárnia a következő napokat, hiszen az üstökös napról napra egyre magasabbra emelkedik az éjjeli égbolton, így könnyebb lesz észrevenni. Október 18-án este 7 órakor már 21 fokos magasságban lehet felfedezni, de a legegyszerűbben október 20-án lehet rábukkanni, ekkor ugyanis együttáll az üstökös a Kígyótartó csillagkép Marfik csillagával, 24 fokos magasságban.

Ritkán adódik lehetőség hasonló égi jelenség megfigyelésére, így a csillagvizsgáló munkatársai mindenkit arra biztatnak, hogy ne hagyják ki ezt az élményt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)