Akár szabad szemmel is láthatja a teljesen új Nisimura-üstököst

Az újonnan felfedezett égitest szabad szemmel is láthatóvá válik hamarosan, ha a fényszennyezéstől távol szemléljük meg.

2023. augusztus 21., 16:30

Szerző:

A csillagaszat.hu tudósítása szerint  hamarosan Magyarországon is megfigyelhető lesz majd szabad szemmel a nemrég felfedezett C/2023 P1 (Nisimura) üstökös. Az égitest láthatóságát a városok fényszennyezettsége korlátozza, de ezektől mentesen, a szabad ég alatt megfigyelhetővé válhat. Az új üstököst felfedezőjéről, a 72 éves Hideo Nisimura látta meg először még augusztus 12-én.

A Nisimura a szabad égen 11 magnitúdós fényessége miatt is észrevehető. a Japán Nemzeti Obszervatórium bejelentését követően számos amatőr csillagász is megerősítette észlelését. Ez a sok megfigyelés az égitest pontos pályájának gyors kiszámításához is hozzájárult. Eszerint a Nisimura a Naprendszerből származik, a Nap közelébe pedig szeptember 18-án ér. Ezzel a Merkúr bolygónál is közelebbi pályán halad el a Nap mellett, ami nagyon fényessé teszi. Az üstökösnek a kellően sötét, fényszennyezéstől mentes helyekről készített újabb, hosszú expozíciós képein már halvány csóvája is látszik. Gázkómája zöld színű, ami a kétatomos szénmolekulától ered.

Amikor Napközelbe ér, akkor a nisimura inkább  a pirkadati, világosodó égen látszik majd jól. Az üstökös a legközelebb a Földhöz szeptember 12-én lesz majd, ekkor 127,5 millió kilométerre fog elhaladni bolygónktól.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: pixabay.com)