A Google kiradírozta a fél internetet

A Google bejelentette, hogy megszünteti a kereső cache szolgáltatását, vagyis nem fog ideiglenes másolatot tárolni minden weboldalból a saját szerverén.

2024. február 4., 17:15

Szerző:

A Google megszüntette a cache szolgáltatást, azaz nem archiválják többé az internetet, nem őrzik meg az internetes oldalak másolatát – számol be róla a Telex az Ars Technika híre alapján.

A szolgáltatás arra volt jó, hogy ha az adott oldal valamiért éppen nem működött, vagy törölték a tartalmat róla, egy ideig a Google kópiáját még akkor is el lehetett olvasni. A cég indoklása szerint erre már nincs szükség, mert sokkal megbízhatóbb és stabilabb lett az internet, az oldalak kiszolgálásában nincs annyi fennakadás, mint régen

A Google keresőrészlege Twitteren erősítette meg a hírt egy kérdésre, hogy valóban végleg eltűntek a keresési találatok listájából az oldalak Google-szervereken eltárolt másolatára mutató linkek.

A Google is spórol

A Google cache linkek már december óta elkezdtek eltünedezni a keresőből, vagyis a szolgáltatás kivezetése nem egyik pillanatról a másikra történik. Hogy a rendszer fenntartása a Google-nek mennyi pénzébe és erőforrásába került, nem tudni, mindenesetre a cég elég nagy spórolásban van, tavaly 12 ezer embert építettek le összesen, és 2024-et is kirúgásokkal kezdték – logikus, hogy bezárjanak olyan szolgáltatásokat is, amikről úgy látják, hogy nem hoznak pénzt, nem is nagyon használják az emberek, és csak viszi a pénzt.

Fontos szolgáltatás volt a Google Cache

A Google Cache, a Google egyik legfontosabb szolgáltatása gyakorlatilag az internet másolata volt, amit jól lehetett használni olyan esetekben is, ha valamilyen oldalt töröltek, megszüntettek vagy elérhetetlenné tettek. A Google Cache mint archívum is fontos szerepet töltött be a világhálón,

azzal hogy megszüntették, gyakorlatilag az internet múltját törölte el a Google.

Hasonló szerepet tölt be, igaz, csak korlátozott mértékben az Internet Archive Wayback Machine szolgáltatása, ami a Google-lel ellentétben nonprofit módon, támogatásokból működik.

Nem ez az első változás a Google-nél

Amint arról  a 168.hu is beszámolt, a Google még tavaly év végén azt ígérte, hogy a Gmail levelezőrendszere a továbbfejlesztett szövegazonosításnak köszönhetően képes lesz 38 százalékkal hatékonyabban kiszűrni a nemkívánatos üzeneteket, azaz a spameket. 

A homoglifák olyan láthatatlan, kétértelmű karakterek, amelyek a valódi betűkkel hasonlatosak. Ezek az elgépelt URL-ek segítik a spamek küldőit, a kiberbűnözőket abban, hogy megkerüljék a Gmail szövegszabályozó modelljeit, így jutva adatokhoz, és továbbítva káros tartalmakat a felhasználóknak.

A RETVek (Resilient & Efficient Text Vectorizer) nevű programot arra fejlesztették ki, hogy „segítse az osztályozó modelleknek az osztályozási teljesítményt elérni”, mialatt „minden nyelvet és minden UTF-8 karaktert támogat, előfeldolgozás nélkül." A Google innovációja a RETVec program segítségével úgy javít az eredményein, hogy egy egyszerű szóbeágyazási modellt használ.

A program segítségével a Gmail-ben az alapszinthez viszonyítva a cég állítása szerint eddig 38 százalékkal javította a spamek felismerési arányát. A Google beszámolója alapján a programot széleskörűen tesztelték az elmúlt évben és elmondható, hogy „rendkívül hatékonynak találták a biztonsági és visszaélési alkalmazásokban".

(Fotó: Anadolu Agency via AFP)